De Deense kinderarts Dr. Jens Christian Holm heeft een succesvolle aanpak ontwikkeld tegen kinderobesitas. Zijn aanpak heeft bij 1.900 patiënten in het plaatsje Holbaek een succespercentage van 70% opgeleverd. Al 8 andere Deense steden hebben de aanpak overgenomen.

Integrale aanpak
Holm werkt vanuit een integrale aanpak - in tegenstelling tot de meeste 'stapje-voor-stapje' afvalprogramma's. Hij begint met een uitgebreid medisch onderzoek naar de lichamelijke toestand van de te dikke kinderen en laat ze vragenlijsten invullen over hun leef- en eetgewoonten. "Over het algemeen zijn deze kinderen verwaarloosd. Ze zijn vaak eenzaam en velen doen niet mee met activiteiten van hun leeftijdsgenoten. Het ontbreekt ze aan zelfvertrouwen. Met deze aanpak is er een reële hoop dat ze kunnen afvallen en een goede kwaliteit van leven kunnen hebben", zegt Holm op BBC News Health.

Volgens Holm is obesitas een ziekte, die een kind niet of nauwelijks in zijn of haar eentje de baas kan worden. "Wij creëren de omgeving en de hulpmiddelen waarmee de kinderen en hun familie dit kunnen doorbreken".

15 tot 20 leefstijlfactoren aanpassen
Het programma zet in op ingrijpende veranderingen in de leefstijl om de natuurlijke weerstand van het lichaam tegen het afbouwen van vetweefsel te doorbreken. Ieder kind krijgt een op maat gesneden behandelplan dat maar liefst 15 tot 20 dagelijkse gewoonten aanpakt. Niet alleen van het kind zelf, maar ook van de ouders. Zonder zo'n alomvattende aanpak, die het hele gezin erbij betrekt, is de afvalpoging tot mislukken gedoemd, aldus Holm. Zijn resultaten lijken hem gelijk te geven: na 4 jaar was nog altijd 70% van zijn patiënten op hun gezonde gewicht. De gemiddelde tijd aan medische begeleiding was zo'n 5 uur per kind per jaar.

Leefstijlaanpassingen
Aan welke leefstijl-aanpassingen moet je nu denken? Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Gezond verstand, verstandig eten en wat opvoedkundig advies zetten je al gauw op een vergelijkbaar spoor:
- geen cruesli of fruityoghurt bij het ontbijt, maar havermout, donker brood, vlees en vis
- geen fastfood of witbrood bij de lunch, maar volkoren, vlees, vis en groenten
- schep de borden in de keuken op, geen pannen en schalen op tafel
- wacht 20 minuten voordat je een tweede portie opschept - dat geeft het lichaam de tijd zich verzadigd te voelen
- niet meer dan 2 stuks fruit per dag
- niet vaker dan 1 keer per maand fastfood, en niet meer dan 1 keer per week snoep en een snack
- maximaal een halve liter sap, ijsthee, chocomel, frisdrank of limonade per week
- loop of fiets naar school
- doe mee met een georganiseerde lichamelijke activiteit zoals dansen of een teamsport
- vergeet daarnaast de eigen lichamelijke activiteit niet: laat de hond uit, ga trampolinespringen, fiets een extra rondje
- niet meer dan twee uur per dag achter een scherm
- de televisie/computer gaan pas aan na 5 uur 's middags
- ga op een vast tijdstip en op tijd naar bed.

Fotocredits: Hunter Desportes
Dit artikel afdrukken