Een voorbeeld hiervan is Danny Cahill. In het 8e seizoen (in 2009) viel hij in 7 maanden 108 kilo af, van 195 naar 87 kilo. Als winnaar van de show was hij daarna te gast in allerlei talkshows, maar in de afgelopen jaren is hij weer ruim 45 kilo aangekomen.

Ook 13 van de 14 andere deelnemers van dat seizoen hebben veel van de verloren kilo’s weer terug. Vier deelnemers zijn nu zwaarder dan voor de start.

Rustmetabolisme
Onderzoeker Kevin Hall van de National Institutes of Health volgde deze deelnemers 6 jaar na het aflopen van het programma en ontdekte hoe hard het lichaam vecht tegen gewichtsverlies.

Je kunt op TV komen en enorm veel gewicht verliezen, maar je ontkomt niet aan de basisregels van de biologie. Zolang je onder je normale gewicht bent, probeert je lichaam de kilo’s weer terug te krijgen
Het probleem zou zitten in het rustmetabolisme, oftewel de hoeveelheid calorieën die iemand verbrandt in rust. Voorafgaand aan het strenge eet- en beweegregime hadden alle deelnemers een rustmetabolisme dat klopte met hun lengte en gewicht. Aan het eind van het 7 maanden durende programma was het rustmetabolisme fors afgenomen en verbrandden de lichamen van de deelnemers niet genoeg calorieën om slank te kunnen blijven.

In de jaren daarna herstelde het rustmetabolisme niet, maar vertraagde juist nog meer. Hierdoor kwamen de kilo’s er langzaam maar zeker weer bij. Bij Cahill werd het rustmetabolisme zo traag dat hij 800 kilocalorieën minder moet eten dan een man van zijn omvang normaal gesproken doet. Alles wat hij meer eet stapelt zich op als vet.

Leptine
Niet alleen het rustmetabolisme blijkt van slag, ook het hormoon leptine speelt een rol. Aan het begin van het programma hadden de deelnemers normale niveaus leptine. Aan het eind hadden ze bijna geen leptine meer, wat zorgt voor een constant hongergevoel. Toen de kilo’s er weer aan kwamen, steeg het niveau leptine wel weer, maar tot maximaal de helft van wat het was.

'Angstaanjagend en verbluffend'
Hall noemt de resultaten “angstaanjagend en verbluffend”. Het lichaam blijft terugvechten om de kilo’s terug te krijgen. Michael Schwartz van de University of Washington: “Je kunt op TV komen en enorm veel gewicht verliezen, maar je ontkomt niet aan de basisregels van de biologie. Zolang je onder je normale gewicht bent, probeert je lichaam de kilo’s weer terug te krijgen.”

Er is een gewicht wat eenvoudig te behouden is. Dat is het gewicht dat het lichaam graag wil behouden. Onderzoekers willen ontdekken hoe dit mechanisme werkt en doorbroken kan worden. Dit onderzoek speelt daar een rol in, ondanks de kleine populatie. Zoals David Ludwig van het New Balance Foundation Obesity Prevention Center het omschrijft: “Deze mensen zijn de meest succesvolle afvallers. Als zij niet terugkeren naar een normaal metabolisme, hoeveel hoop is er dan voor anderen? Het betekent niet dat we gedoemd zijn om dik te blijven, maar we moeten wel een andere aanpak vinden.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Obesity.
Dit artikel afdrukken