image Het maakt mij altijd hard aan het lachen: vegetarisch eten dat zo gemaakt is dat lijkt op vlees. Zo is er op sommige Valess-brokken zelfs bruine kleurstof aangebracht om het eruit te laten zien als gebakken kip. Waarom wil je als overtuigde vleeshater toch iets wat vlees benadert? Ik heb natuurlijk een punt met mijn gelach, maar het is nu eenmaal een feit en ik zal ermee stoppen.

Maar het kan nog erger. In de VS is nu de formule Zenburger begonnen, meldt Snackkoerier. Zij hebben niet alleen vegetarische imitaties, ze noemen ze ook alsof het vlees is: ZenSausage breakfast sandwich, ZenBeef burgers, crispy ZenChicken sandwich, ZenTuna sandwich,
ZenHotDog, ZenChicken tenders en ZenShrimp. (ze) zien eruit en smaken als echt vlees, maar bestaan volledig uit vegetarische, niet-genetisch gemodificeerde ingrediënten, zo mogelijk van lokale aanbieders. ‘Ik heb het liefst dat mensen niet weten dat wat ze eten, vegetarisch is’, aldus (oprichter) Tu.

Dit met een bewust sausje:

Daarnaast appelleert het aan de gezondheidstrend, die ook langzaam in de fastfoodindustrie doordringt. Daarom alleen fair-trade koffie en thee, bronwater en zuivelvrij ijs bij Zenburger.

De keten zegt zich te richten op ‘flexitariërs’ mensen die geen vegetariër zijn, maar wel regelmatig bewust vegetarisch eten. Een van de kenmerken van zen is overigens dat je alles wat je doet zo goed mogelijk probeert te doen. Fastfood is niet heel erg zen.

Dit artikel afdrukken