Wat mij het meest zal bijblijven van gistermiddag is het gejuich en geklap van honderden in het rood uitgedoste aardbeienliefhebbers toen de tractor van Boy Griffioen het Amsterdamse Museumplein naderde, met achterop Samuel Levie, Esther van Aalst en natuurlijk Jan Robben.

Jan kreeg de ontvangst van een held. “De enige echte Robben”, werd geroepen. En dat in de week dat heel Nederland in de ban is van het WK. Jan had niet verwacht dat er zoveel publiek aanwezig zou zijn en had daarom een bescheiden aantal van 'maar' 400 doosjes aardbeien meegenomen. Dat waren er gewoon te weinig. In een record van 10 minuten was hij helemaal los. Ik gaf een dame mijn halve doosje aardbeien, omdat ze achter het net viste en zo teleurgesteld was.
Wat me ook bij blijft zijn de gezichten van twee aardbeientelers die verbaasd toekeken bij het feestje dat spontaan ontstond bij café Toussaint. Dat zoveel, voornamelijk jonge mensen, zo vreedzaam en spontaan echte, lekkere aardbeien wilden proeven. Ik denk dat er vandaag een revolutie heeft plaatsgevonden. Het volk wil écht eten en geen smakeloos massaproduct. De eerste echte #strawberrymob heeft dat duidelijk gemaakt. Als er nou maar geen namaakmobs worden gemaakt, maar er iets 'echts' uit deze energie ontstaat.

Culiman Felix Wilbrink van de Telegraaf twitte gisteravond een boeiende gedachte: "Nu #strawberrymob zo'n succes blijkt, mogen we nu weer gewoon vers en fruit en groentestalletjes in de stad? Het kan toch ook zo!!?"Jazeker. Zorg 'gewoon' dat die stalletjes er bijv. 2 keer in de week mogen zijn en in twee uurtjes leeg zijn verkocht. Dan hebben we wat. Om te beginnen in alle steden. We moeten met de gemeentebesturen om tafel, ik hoorde Dick van hier, Samuel van YFM en Sandra van de Urgenda die kant al op denken.
Het is de hoogste tijd voor nieuw gedoogbeleid voor eten van helden met echt lekkere spullen. Dit soort 'tijdelijke' verkoop mag nl. niet. Gisteren werd het gedoogd. Dank dan ook voor het goede voorbeeld van de republiek Amsterdam!
Nog iets praktisch en prachtigs: wie de Robben-aardbeien gemist heeft, kan naar Deen, PLUS en Marqt. Die kopen door de #strawberrymob inmiddels heel graag aardbeien bij Jan Robben. Vraag erom en koop ze los, dan komt er ruimte voor meer aardbeien van meer telers met een naam en smaak . En voor andere producten natuurlijk.

Hier tref je het persbericht van YFM over de #strawberrymob. Hier Jan Robben en Linda Vermaat (YFM) op radio 1 gisteravond.




En zeg nou zelf, is het niet prachtig: aardbeien worden per trekker (met Boy Griffioen aan zijn eigen stuur) het Museumplein opgereden. Helaas waren het 'maar' 400 bakjes.De organisatie kon niet vermoeden dat het dubbele aantal ook in een kwartier op zouden zijn gegaan.

image

image

foto's: Tom van der Leij



filmpje: Joost Reus
Dit artikel afdrukken