image

AH en TROS Radar hebben nu openlijk zware ruzie over de halal-uitzending van afgelopen maandagavond met Marianne Thieme. Het hete hangijzer is de vraag of nu alle kippen en kalveren halal worden geslacht, onverdoofd dus. Tégen de wet en met gebruikmaking van een uitzondering voor religieuze groeperingen.

AH verwijst naar zijn leveranciers, de slachterijen. Radar wordt verweten een misleidende montage van telefoongesprekken te hebben gemaakt.

Ik kan het niet helpen dat deze gedachte bij me opkomt: niet verdoven is natuurlijk veel goedkoper en sneller. Alle vlees halal slachten is dus een mooie efficiency-maatregel. Volgens de Koran mogen dieren alleen geslacht worden als ze geen andere dieren gedood zien worden. Je zou dus zeggen dat die regel maakt dat het juist veel duurder is.

Zo is het dus niet: de kippen gaan gewoon levend aan de haak van de slachtmachine (met honderden) en zien aankomen wat er gebeurt. Zou het volgens de Koran-regel gebeuren dan zou de halal-kip van AH waarschijnlijk het drievoudige van nu moeten kosten.

Met andere woorden: de kippen zijn NIET halal en worden bij vol bewustzijn van hun aanstaande dood geslacht. Halal is een welkom voorwendsel om het slachtproces weer een tandje goedkoper te maken.

Is er iemand die hier een deskundig oordeel over kan geven?
Dit artikel afdrukken