imageEen mooi voorbeeld van een echt streekproduct. Of is het alleen maar een traditioneel product? Hoe dan ook, ik ben blij dat mijn geboortestad met de eer gaat strijken.

Banketcafé De Korenbloem uit Sneek maakt de lekkerste ‘Fryske Dumkes’. Dit bleek dinsdag 2 oktober in Leeuwarden tijdens een wedstrijd georganiseerd door Friesland Culinair.

Op de vraag waarom de Dumkes van Gerrit Dijkstra, eigenaar van Banketcafé de Korenbloem, de lekkerste zijn, antwoordt de nuchtere Fries dat we dat maar aan de jury moeten vragen. Na enig aandringen, vertelt hij dat hij voor zijn dumkes zoekt naar een goede balans. ‘We weken de anijs altijd even voor. Er zijn bakkers die het zo op de boter gooien, maar dat doen wij niet. Daarnaast heb ik dit jaar een deel van de Zeeuwse bloem verruilt voor patentbloem. Zo wordt-ie wat straffer en blijft het dumke mooi staan. Dijkstra heeft nog een tip voor zijn collega bakkers: gebruik voldoende amandelen. Hij werkt zelf met 25 procent (van de bloem).
Grote charges

In Sneek gaan elke week zo’n 2400 dumkes over de toonbank (voor de wedstrijd). Ze kosten € 19,25 per kilo. ‘We hebben vanochtend het recept vergroot. We gaan nu grotere charges maken…’

Aan de voorronde deden 36 bakkers mee, vijf ging door naar de finale.

Dijkstra is trots op zijn prijs en gaat er de publiciteit mee zoeken. Eerder al maakte hij de lekkerste oranje koek. Ook werd hij in maart 2005 Banketbakkerij van het Jaar.

De prijswinnaars
- Banketcafé De Korenbloem uit Sneek
- Bakkerij Ypma uit Ter Heeg
- Bakkerij Gosse Tjoelker uit Drachten
- Bakkerij de Groot uit Stiens
- Banketbakkerij Schaafsma uit Franeker


bron: de bakkerswereld
Dit artikel afdrukken