Nederland kent een Vereniging tegen de Kwakzalverij. Alles wat niet wetenschappelijk bewezen is, stellen zij aan de orde, wegen zij met hun eigen maat en nagelen het daarna aan de paal.

Ik mocht ooit een sessie meemaken voor een interne medische rechtbank waarin VtdK-coryfeeën vrouwenarts Cees Renckens en psycholoog Frits van Dam protesteerden tegen het - nota bene op officiële richtlijnen gebaseerde - koolhydraatbeperkte dieet van Dokter Frank. Ik constateerde dat de medici achter de tafel wat omhoog zaten met antikwaks die de facto weinig te melden hadden. Het dieet zou niet bewezen zijn en er zouden wat aanwijzingen zijn dat het niet goed was voor je nieren. Waarom er dan toch officiële richtlijnen op dezelfde principes gebaseerd waren en waarom ook gerenommeerde artsen er wél achter konden staan? - zo luidde de vraag. Of waren al die artsen dan ook kwakzalvers? De medische wetenschap barst immers van de gebrekkige bewijzen voor behandelingen, maar hanteert gelukkig wel evenzovele in protocollen vastgelegde good practices met een bewezen effectiviteit.

De heren werden in de case tegen de dieetdokter en internist in het ongelijk gesteld.

Bakker komt in het geweer tegen de manier waarop hij door de antikwakzalvers op twitter is behandeld wegens het ondertekenen van een brief waarin wordt gevraagd om meer aandacht voor complementaire en integrale gezondheidszorg. Die brief en zijn ondertekenaars werden ook op de hak genomen door antikwakzalver-jounalist Broer Scholtens.

Als er even veel geld was besteed aan onderzoek naar runningtherapie, meditatie of yoga zouden deze ‘alternatieve’ behandelingen nu waarschijnlijk ook als ‘evidence based’ te boek staan, schrijft Bakker en legt daarmee de vinger op de zere plek. Wetenschap is een routine, wat daarbuiten valt en innoveert is moeilijk te financieren en daarom 'niet waar'. Da's raar, want zoals we ook onlangs op Foodlog vaststelden is 'evidence' wat eminences met heel veel ervaring als zodanig vaststellen.

Fijntjes schrijft Bakker: Het is de club waarschijnlijk ontgaan dat op vele gerenommeerde universiteiten in de Verenigde Staten opleidingen bestaan in 'Complimentary and Alternative Medicine'. Niet met het doel om kwakzalvers rugdekking te verschaffen, maar juist om deze discipline van een serieuze wetenschappelijke onderbouwing te voorzien. Daar is echter in veel gevallen nog onvoldoende geld voor.

Wist u dat we pas sinds kort weten waarom aspirientjes werken? Toch zeiden dokters al lang daarvoor dat ze hielpen tegen van alles. Kwakzalvers? Welnee, waar is wat werkt. Die antikwakzalvers, dat zijn zeurpieten terwijl ze ook nuttige dingen zouden kunnen doen. Ze zijn hun houdbaarheidsdatum ver voorbij en zelf aan het kwakzalven geslagen. Ze moeten nodig een beetje met hun tijd mee.

Fotocredits: screenshot website kwakzalverij.nl
Dit artikel afdrukken