Naar aanleiding van het artikel Het verschil tussen een boer en een autoverkoper van Anita Heijdra ontstond op Foodlog een lange discussie met een afloop die we hier steevast tegenkomen: zonder marktregulering, gaat de boer kapot, maar de politiek wil geen regulering en liberaliseert juist om zijn handelsvolume te vergroten. Traditiegetrouw ontspon zich vervolgens een welles/nietes discussie over de mogelijkheden die een commerciële in plaats van een productielandbouw zou kunnen bieden aan boeren die geen zin meer hebben om nog langer hard te werken en veel risico te lopen voor een hongerloontje om dat handelsvolume te vullen. Dat hoeft ook helemaal niet, want we handelen in grondstoffen die uit de hele wereld komen. Ook zonder eigen landbouw, is Nederland door zijn handelshavens een grote landbouwnatie én een grote voedselverwerker.

Nederland helpt herverkiezing Modi
Sommigen vonden het stuk van Heijdra 'geklaag' omdat ze zei dat Nederland juist strenge regels oplegt en daardoor zijn boeren kapot maakt. Via twitter deelde ze mee dat Rutte maandagavond op een VVD-bijeenkomst in Dronten tenminste de juiste dingen had gezegd, in tegenstelling tot de gebruikelijke landbouwintellectuelen op deze site in antwoord op haar stuk.
Rutte zei in essentie dat we goed zijn in de handel in agrigrondstoffen, dat onze boeren daar heel trots op mogen zijn en dat er minder regels moeten komen om dat volume verder de wereld in te helpen. Voorts maakte hij duidelijke dat de toeleverende industrie en wetenschap uitstekende zaken doen op zijn handelsmissies, onder meer in India waar Nederland zelfs gaat helpen bij de herverkiezing van premier Modi. Luister maar:



'Zuurpruimen'
Wie naar Rutte luistert, vraagt zich met recht af: waarom staan de kranten vol van boeren in crisis? 'Laat zuurpruimen de stemming in de landbouw niet verpesten', kopte boerenkrant Boerenbusiness over de VVD-bijeenkomst aan de hogere landbouwschool in Dronten. Ook de boeren in de zaal lijken dat beeld te onderschrijven.

Nog steeds weten we in Europa de kaders niet te vormen om de moderne ecologische landbouw waar de wereld van morgen om zit te springen ondernemend te realiseren. Misschien dat Rutte daarom de vele niet-ondernemende boeren die in Dronten zonder enige twijfel in de zaal zaten voorlopig maar doodleuk liet klappen voor het aanstaande einde van hun tijdperk.Toch is dat cru en niet zo netjes
Kennelijk moeten we er vanuit gaan dat het fantastisch gaat in de Nederlandse landbouw, ook al zitten tienduizenden boeren in bijzonder beheer bij hun Rabobank, moet ex-minister Cees Veerman zowel in Nederland als in Brussel boeren aan een toekomst helpen en is Ruud Huirne, het hoofd landbouwfinancieringen van die bank, bepaald niet in juichstemming over zijn herstructureringstaken van meer dan één landbouwsector waar de overheid de bank voor verantwoordelijk houdt.

Teveel boeren die geen geld weten te verdienen
Ik geloof Rutte eerlijk gezegd op zijn woord. Het gaat niet goed met de boeren, maar met de Nederlandse landbouw gaat het prima. We hebben alleen veel te veel boeren, tuinders en telers die geen rendabele bedrijven weten te maken. Dat klinkt hard. Maar als het waar is, laten we het dan ook hardop zeggen. Ik schreef er hier eerder over: we hebben geen landbouwcrisis, maar een boerencrisis. De landbouw industrialiseert. Geen lieve moeder in Den Haag of Brussel die dat gaat tegenhouden. Het gebeurt vanuit een grotere trend: de schaal van de wereldhandel. Het is alleen wel een beetje gek dat boeren lachend applaudisseren bij zo'n speech. Zouden ze het gewoon niet snappen?

Geen landbouwcrisis, straks wel een ecologische
In het zojuist gelinkte stukje schreef ik dat we geen landbouwcrisis hebben, maar dat we wel moeten letten - en jammer genoeg heeft Rutte het daar niet over - op de ecologische crisis die volgt op een volledig op efficiency gerichte landbouw zoals Rutte die ziet vanaf zijn balkonnetje met zicht op zijn zonnende buurvrouw in de tuin daaronder (luister even naar de video). Daar zei oud EU-landbouwcommissaris Sicco Mansholt alweer lang geleden iets over; het is na te luisteren in de video hieronder. Nog steeds weten we in Europa de kaders niet te vormen om de moderne ecologische landbouw waar de wereld van morgen om zit te springen ondernemend te realiseren. Misschien dat Rutte daarom de vele niet-ondernemende boeren die in Dronten zonder enige twijfel in de zaal zaten voorlopig maar doodleuk liet klappen voor het aanstaande einde van hun tijdperk. Toch is dat cru en niet zo netjes. De wel degelijk in crisis verkerende Nederlandse boer heeft recht op wat meer duidelijkheid over zijn toekomst.



Fotocredits: Mark Rutte, Nick van Ormondt
Dit artikel afdrukken