‘1000 dagen plastic’ is onderdeel van de programmareeks ‘De Circulaire Stad’ in Pakhuis de Zwijger. Op 29 september staat de persoonlijke zoektocht van journalist Bahram Sadeghi naar antwoorden op plastic-vragen centraal.

Journalist Bahram Sadeghi
Voor Bahram Sadeghi was de schrik groot, toen hij een aantal jaren geleden voor het eerst over de 'ontdekking' van een enorme plastic afvalberg hoorde. ‘Wat is mijn bijdrage aan de totstandkoming van de plastic afvalberg?’, vroeg hij zichzelf hardop af. Sinds een aantal jaren bewaart hij zijn plastic afval, om inzicht in zijn eigen plasticgebruik te krijgen. Het resultaat is een muur van 150 vierkante meter met 472 foto’s en een vloer van 250 vierkante meter met de inhoud van 41 zakken volgestampt met plastic.

Misschien vraag jij jezelf ook weleens af: hoe kan ik mijn eigen plasticgebruik omlaag brengen? Welke (duurzame) alternatieven heb ik? Wat gebeurt er eigenlijk met mijn (plastic) afval zodra de vuilnisman het ophaalt? Aan de hand van kleine en grote verhalen gaat Bahram Sadeghi op zoek naar antwoorden op prangende plasticvragen.

Programma
Tijdens de interactieve avond deelt Bahram de bevindingen van zijn persoonlijke experiment en gaat hij in gesprek met verschillende experts. Wetenschapper en Plastic Oceans Foundation adviseur Hans van Weenen weet alles over plastic. In zijn presentatie ontkracht hij mythes en verlicht hij ons met de feiten over plastic; wat is het probleem en hoe lossen we het op? Heather Leslie (Institute for Environmental Studies) doet onderzoek naar de werking van microplastics en de grote gevolgen voor mens en planeet. Vanavond vertelt zij over alle microplastics in ons dagelijks leven. Via Skype praten wij met de Deense politica en Europarlementariër voor de Socialistische Volkspartij, Margrete Auken. Vanuit Brussel strijdt zij al jaren tegen het weggeven van plastic tasjes in supermarkten en winkels. Emily-Jane Lowe-Townley leeft al sinds de zomer van 2013 zonder (plastic) afval. Zij vertelt haar ervaringen.

Informatie
Adres: Piet Heinkade 179, 1019 HC, Amsterdam
Toegang is gratis.
Reserveren kan via de website van Pakhuis de Zwijger.


Dit artikel afdrukken