Ook Foodlog rapporteerde over het bericht van The Guardian dat boerenkool de Britten het hoofd op hol brengt. Lydia DePillis wijst er op Wonkblog (The Washington Post) fijntjes op dat de 'kale-mania' van 2012 en 2013 inmiddels oud nieuws is. Na het 'alleen-maar-boerenkool-dieet', de 'Nationale Boerenkooldag' en boerenkool op het Thanksgivingmenu van het Witte Huis is er weer iets nieuws nodig.

Voor de Britten daarentegen lijkt de boerenkool momenteel niet aan te slepen. Role model Gwyneth Paltrow geldt voor zowel de VS als het Verenigd Koninkrijk als de boerenkoolkoningin. Ze eet het, maakt er sap van en frituurt het, s'ochtends, s'middags en 's avonds.

Maar nou de cijfers. De boerenkoolconsumptie blijkt slechts flauwtjes terug te komen na een forse consumptiedip.

Het Amerikaanse Department of Agriculture houdt sinds 1997 de boerenkoolproductie bij. Op basis daarvan kan uitgerekend worden hoeveel de Amerikanen per persoon aan boerenkool eten. Uit bijgaand grafiekje blijkt dat ten eerste helemaal niet zoveel te zijn, en ten tweede dat er juist sprake is geweest van een dip in 2003 en 2006:

boerenkoolconsumptie


Om de boerenkoolconsumptie even in perspectief te plaatsen: dezelfde grafiek maar dan boerenkool in vergelijking met romaine sla. Een groente die echt in opmars is en waarvan de Amerikanen ook nog eens veel meer eten! Van 9 ons in 1987 tot 4,5 kilo de afgelopen jaren. Dat steekt schril af tegen de 2 ons boerenkool per Amerikaan per jaar....

romainesla


Behalve dan voor Gwyneth Paltrow. Met haar boerenkoolsapjes, -chips en -salades komt ze waarschijnlijk ver boven de gemiddelde Amerikaan en Brit uit. Maar zeker de eerste eet nog altijd liever wortelen, zoete aardappelen, komkommer en zelfs broccoli, dan boerenkool.

Fotocredits: eLENA tUBARO
Dit artikel afdrukken