Minister Hoogervorst hapt een harinkje weg
De consumptie van vis, schaal- en schelpdieren is in het eerste kwartaal van 2006 opvallend gestegen. Er is ruim 13,3 miljoen kilo vis gegeten voor een bedrag van € 107 miljoen. Per huishouden is dat 1,8 kilo. Een afzetstijging van 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De omzetstijging bedraagt zelfs 9 procent. Er zijn vooral meer verse vis, gebakken vis en haring gekocht. In de eerste drie maanden van 2006 heeft vooral verse vis het goed gedaan. Meer dan de helft van de huishoudens bereidt wel eens een maaltijd met verse vis. Ook is men vaker verse vis gaan kopen. Per huishouden wordt jaarlijks 3,2 kilo verse vis verkocht. Kabeljauw, haring en mosselen zijn grote stijgers binnen het verssegment. De afzetstijging van verse vis heeft geleid tot een opvallende omzetontwikkeling bij de viswinkels en marktkramen. Uit onderzoek blijkt dat consumenten de voorkeur geven aan de visspecialist als het gaat om de aankoop van verse vis. Meer dan de helft van de visaankopen wordt bij de visspeciaalzaak gedaan. Versheid, een groot assortiment en vakmanschap zijn redenen om voor de visspecialist te kiezen.
Een combinatie van factoren ligt ten grondslag aan de afzetstijging in het eerste kwartaal. Als gevolg van de vogelgriepdreiging wordt kip gemeden. Consumenten kiezen gedeeltelijk vis als vervanger voor kip. Ook wordt de consument zich steeds bewuster van de gezondheidsaspecten van vis. De toename van de haringafzet laat zien dat de consument vaker kiest voor een vette vissoort met de ‘goede’ omega-3 vetzuren. Tenslotte raken consumenten meer vertrouwd met vis en de bereiding ervan. Receptenfolders, televisiecommercials en websites helpen de drempels om met vis aan de slag te gaan te verlagen.
bron: culinairnet
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wij eten te weinig vis, dat geef ik direct toe.
Komt ook door het feit dat er nou niet echt een goede visboer bij ons in de buurt zit. Toch zijn we grote liefhebbers van een goed stukje vis. We zullen de frequentie iets gaan opvoeren.
Ik koop nooit vis in de supermarkt maar inderdad altijd bij een zeer goede (helaas ook dure) viswinkel. Wij eten wel twee keer per week verse vis maar dat heeft niets met de vogelgriep te maken.