Wispelturig
De consument is wispelturig volgens Meulblok. ‘De klant komt vaak binnen en vindt een krop sla van 60 cent te duur, maar loopt vervolgens de deur uit met 8 euro kant-en-klare-andijviestampot.’
Cijfers over de verkoop van groente en fruit zijn nog niet voor handen. Volgens een woordvoerder van The Greenery is er bij de afzet naar supermarkten niets te merken van een vermindering. ‘Het is mogelijk dat er binnen het schap voor een andere prijsklasse wordt gekozen, al blijven consumenten vasthouden aan gemak en gezondheid.’
bron: distrifood
Meulblok noemt de klant wispelturig. Snapt hij hem wel?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als ik groenteboer was zou ik mijn klanten een kaartje meegeven waarop ze hun adresgegevens kunnen invullen, met hun favoriete groentes erbij. De computer in met deze data en lekker gaan direct marketen. Klantenbinding is het toverwoord!
Ik moet Jacobus even bijvallen: het stuk is inderdaad tegenstrijdig: enerzijds
En 2 alinea's verder:
Waarop is dan de eerste conclusie gebaseerd?
Zijn groenten en fruit hun vaak hoge prijs waard? Om het maar even bij de productwaarde te houden. Ik las onderstaande berekening een tijdje terug op, ik meen vilt.be.
Om de voedingskwaliteit van elk product te schatten, gebruikten ze de zogenaamde individuele voedingsscore (IV). Die score wordt hoofdzakelijk berekend op basis van het gehalte aan vitamines en mineralen, calcium, ijzer en magnesium in 100 g eetbaar product.
Uit enkele berekeningen kunnen we concluderen dat:
• hoe lager hun caloriegehalte, hoe meer voedingsstoffen ze bevatten. Niet alleen beantwoorden groenten en fruit aan die regel, ze zijn ook de voedingsgroep met de hoogste IV-score.
• met 1 euro groenten en fruit krijg je in de regel meer voedingsstoffen en minder calorieën binnen dan met andere eetwaren:
- voor 1 euro heeft het typefruit of de typegroente (de mediaan) een IV van 20,4 en 76 kcal,
- terwijl 1 euro van de andere producten een IV van 13,7 oplevert en 384 kcal.
• Bovendien onderschat de IV waarschijnlijk de voedingswaarde van groenten en fruit, want ze houdt geen rekening met de talrijke fytonutriënten die ze bevatten en met de synergie-effecten.
Uit deze resultaten blijkt dat groenten en fruit, in tegenstelling tot hun imago van dure producten, meestal goedkopere voedingsbronnen zijn dan de andere eetwaren.
Ik vraag me af of AGF detailhandel Nederland (met voorzitter Meulblok) deze gegevens kent? Het valt me op deze ze zo klagen, terwijl er toch voldoende positieve aandacht is voor verse groenten en fruit. Ik ben benieuwd naar ieders reactie in deze, want naar mijn mening zijn er kansen genoeg voor de agf speciaalzaak maar laten ze het ergens liggen. Ik zal vast een voorzetje geven: De groenteboer/agf-specialist zou veel meer met marketting bezig moeten zijn Heeft iemand hier een mening over?
Misschien dat dit soort berichten de consument ook wel afschrikken. Een euro voor één komkommer of één paprika is niet bepaald goedkoop, immers.
Een krop sla van 60 cent is natuurlijk niet duur. Laatst bij de Aldi in de aanbieding: ijsbergsla voor 29 cent. Dat kan m.i. nooit uit voor de winkel, en is een klantenlokker, maar duur kun je het niet noemen.