We bakken ons varkenslapje en kipfiletje door en door gaar. Eten geen rauwe eieren en gooien melk van voorbij de houdbaarheidsdatum weg. Dan zit het met de voedselveiligheid wel goed, toch? Nee. Met rauwe groenten zou weleens een probleem kunnen zijn.
Op een eerder deze week in Maastricht gehouden bijeenkomst van microbiologen werd de alarmbel geluid. Antbioticaresistente bacteriën blijken steeds vaker de veiligheid van ons voedsel te bedreigen. Terwijl de kranten bol staan van gevaarlijke direct met de intensieve dierhouderij verband houdende bacteriën zoals de MRSA, is er te weinig aandacht voor ESBL-bacterieen die op rauwe groenten voorkomen. De MRSA bemoeilijkt inmiddels varkenshouders de toegang tot het ziekenhuis, maar lijkt een minder groot potentieel gevaar voor de volksgezondheid dan EHEC, een ESBL-bacterie die afgelopen voorjaar en zomer de Nederlandse tuinbouw nagenoeg aan de afgrond bracht.
De EHEC-uitbraak liet echter een belangwekkende ontwikkeling zien. Bacteriën die normaal geen bedreiging zijn voor de gezondheid omdat ze vooral op vlees voorkomen dat tijdens de bereiding wordt verhit, kunnen zich op rauwe groente wel tot een sluipmoordenaar ontwikkelen.
De Maastrichtse hoogleraar infectieziekten Christian Hoebe waarschuwt volgens De Boerderij voor een nieuwe bedreiging: ESBL-vormende bacteriën. ESBL staat voor Extended Spectrum Bèta-Lactamase en is een verzamelnaam voor een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden. De ESBL vormende bacteriën zijn niet alleen resistent, maar doen ook nog eens de werking van antibiotica teniet. Ze worden vooral in pluimveevlees aangetroffen en komen inmiddels in vrijwel al het vlees dat in Nederland verkocht wordt voor.
Gelukkig bakken we onze fileetjes braaf gaar. Maar hoe zit het met de stront en het vlees dat ergens in de voedselketen in aanraking kan komen met de teelt, het vervoer, de verkoop en de consumptie van rauwe groenten. In ieder van de stappen loert een maar moeilijk te beheersen risico.
Moeten we nu bang worden? De Amerikanen halen daarom vers eerst door een bad met chloor. Daarmee maken ze zoveel mogelijk kwaads dood. Misschien ook wel wat goeds.
Fotocredits: EHEC, wir werden alle sterben, uitsnede Frau Schizzle
Dit artikel afdrukken
De EHEC-uitbraak liet echter een belangwekkende ontwikkeling zien. Bacteriën die normaal geen bedreiging zijn voor de gezondheid omdat ze vooral op vlees voorkomen dat tijdens de bereiding wordt verhit, kunnen zich op rauwe groente wel tot een sluipmoordenaar ontwikkelen.
De Maastrichtse hoogleraar infectieziekten Christian Hoebe waarschuwt volgens De Boerderij voor een nieuwe bedreiging: ESBL-vormende bacteriën. ESBL staat voor Extended Spectrum Bèta-Lactamase en is een verzamelnaam voor een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden. De ESBL vormende bacteriën zijn niet alleen resistent, maar doen ook nog eens de werking van antibiotica teniet. Ze worden vooral in pluimveevlees aangetroffen en komen inmiddels in vrijwel al het vlees dat in Nederland verkocht wordt voor.
Gelukkig bakken we onze fileetjes braaf gaar. Maar hoe zit het met de stront en het vlees dat ergens in de voedselketen in aanraking kan komen met de teelt, het vervoer, de verkoop en de consumptie van rauwe groenten. In ieder van de stappen loert een maar moeilijk te beheersen risico.
Moeten we nu bang worden? De Amerikanen halen daarom vers eerst door een bad met chloor. Daarmee maken ze zoveel mogelijk kwaads dood. Misschien ook wel wat goeds.
Fotocredits: EHEC, wir werden alle sterben, uitsnede Frau Schizzle
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De MRSA in melk, van het onderzoek waar Frank naar verwijst (#36), is geen nieuwe stam, aldus de genoemde onderzoeker. Het is dezelfde dieren-MRSA die al op het vasteland voorkomt. Mogelijk in de UK binnengekomen door de import van (fok)dieren, of misschien door overdracht via mensen (bv na veterinair congres op vasteland).
De Engelse onderzoeker laat ook weten dat deze MRSA niet of nauwelijks een risico vormt voor ziekte bij mensen. 'Maar het draagt bij aan de bestaande MRSA problematiek in de humane populatie en zorgt ervoor dat er (in ziekenhuizen) nog vaker voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. Men vindt een MRSA maar weet niet direct welk type, dus gaat men uit van het slechtste scenario' , zegt Watson.
Hij vermoedt inderdaad dat hogere productiviteit een reden is voor meer kans op masititis en dus antibiotica-gebruik. 'Hard bewijs hiervoor is er niet, maar vroeger kwam er minder mastitis voor dan tegenwoordig. Tegelijkertijd is er veel verschil tussen bedrijven en is (hygiene)management misschien een belangrijker factor', aldus Dr. Watson. (what's in a name, nietwaar)
Hij vindt overigens de naam 'super-bug' misleidend. 'MRSA betekent dat het resitent is tegen één groep antibiotica(methicilline). Bij 'superbug' is sprake van resistentie voor veel meer antibiotica.´
#37, Bij iedere leverantie van melk (door veehouder aan fabriek' wordt een monster genomen en gecontroleerd op antibiotica. Boetes zijn zeer hoog en de kans op ontdekking groot. Het is dus zeer onterecht om te stellen dat er antibiotica in de zuivel aanwezig zou zijn.
Mooi gezegd Dick ;)
De echte journalist laat zich niet uit het veld slaan... ook al ontploffen de atoombommen om hem heen... succes ermee Lourens.
Maar er is hoop, Lourens!
Mensen als jij kunnen daar ook hun steentje aan bijdragen.
Fijne dagen, en een gelukkig en gezónd 2013!
Een wereld van ellende wordt in voorgaande reacties over ons uitgestort. Niet alleen de groente is vergiftigd, maar ook melk, kraanwater en tussendoor de wapenindustrie als bronnen van kwaad. Tegen zóveel complotten kan geen mens weerstand bieden. Er kan maar één conclusie worden getrokken: we zijn verloren. Zelfs de Kersttoespraak van de Koningin is al uitgelekt.
MRSA in melk: was te verwachten met die "droogzetters".
""Usance"": bijna alle runderen die gaan kalveren, krijgen "preventief" de spenen met antibiotica ingespoten. Sinds kort worden er pogingen gedaan om dit te minderen.
Een paar jaar geleden is er in Groot-brittanië en Denemarken reeds een nieuwe, moeilijk detecteerbare vorm van MRSA bij runderen beschreven.
Mij is niet geheel duidelijk hoe voorkómen kan worden dat ook antibiotica in de melk terechtkomt. Er schijnen forse straffen op te staan, maar ik vraag me af hoe dat voldoende gecontroleerd kan worden.
De antibiotica in ons kraanwater, restanten van die honderden tonnen antibiotica die er ondanks die reductie nog steeds elk jaar in de veehouderij doorheen gaan, lijken me al meer dan genoeg.