Op een eerder deze week in Maastricht gehouden bijeenkomst van microbiologen werd de alarmbel geluid. Antbioticaresistente bacteriën blijken steeds vaker de veiligheid van ons voedsel te bedreigen. Terwijl de kranten bol staan van gevaarlijke direct met de intensieve dierhouderij verband houdende bacteriën zoals de MRSA, is er te weinig aandacht voor ESBL-bacterieen die op rauwe groenten voorkomen. De MRSA bemoeilijkt inmiddels varkenshouders de toegang tot het ziekenhuis, maar lijkt een minder groot potentieel gevaar voor de volksgezondheid dan EHEC, een ESBL-bacterie die afgelopen voorjaar en zomer de Nederlandse tuinbouw nagenoeg aan de afgrond bracht.

De EHEC-uitbraak liet echter een belangwekkende ontwikkeling zien. Bacteriën die normaal geen bedreiging zijn voor de gezondheid omdat ze vooral op vlees voorkomen dat tijdens de bereiding wordt verhit, kunnen zich op rauwe groente wel tot een sluipmoordenaar ontwikkelen.

De Maastrichtse hoogleraar infectieziekten Christian Hoebe waarschuwt volgens De Boerderij voor een nieuwe bedreiging: ESBL-vormende bacteriën. ESBL staat voor Extended Spectrum Bèta-Lactamase en is een verzamelnaam voor een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden. De ESBL vormende bacteriën zijn niet alleen resistent, maar doen ook nog eens de werking van antibiotica teniet. Ze worden vooral in pluimveevlees aangetroffen en komen inmiddels in vrijwel al het vlees dat in Nederland verkocht wordt voor.

Gelukkig bakken we onze fileetjes braaf gaar. Maar hoe zit het met de stront en het vlees dat ergens in de voedselketen in aanraking kan komen met de teelt, het vervoer, de verkoop en de consumptie van rauwe groenten. In ieder van de stappen loert een maar moeilijk te beheersen risico.

Moeten we nu bang worden? De Amerikanen halen daarom vers eerst door een bad met chloor. Daarmee maken ze zoveel mogelijk kwaads dood. Misschien ook wel wat goeds.


Fotocredits: EHEC, wir werden alle sterben, uitsnede Frau Schizzle
Dit artikel afdrukken