Op Foodlog is het een oude case: Becel is niet goed tegen hart- en vaatziekten omdat het de omega3/6 balans verder verstoort en het cholesterolniveau geen goede indicator is voor hartwelzijn. De case tegen Becel werd hier aangevoerd door medisch publicist Melchior Meijer. Recent won pijnconsulent Robert de Vos een case tegen misleidende Becel-reclame bij de Reclame Code Commissie.
Thans richt Foodwatch zich tegen Becel Pro-Active ten aanzien van de cholesterolverlagende werking van de margarine. Voorman Bart van Opzeeland vraagt om een verbod op vrije verkoop van Becel Pro-Activ omdat het product een medicinale werking heeft en daarom uitsluitend op recept verkrijgbaar zou behoren te zijn. Nu wordt het product gebruikt door mensen zonder klachten, terwijl nooit bewezen is dat het beschermt tegen de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
In een persbericht zegt de organisatie:
Foodwatch heeft forse kritiek op fabrikant Unilever. Deze verkoopt Becel pro-activ als een margarine die de foute cholesterol verlaagt, voor mensen met hart- en vaatziekten. Er is geen bewijs dat die verlaging tot minder hart- en vaatziekten leidt, wel is er eenkans dat Becel pro-activ hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Foodwatch eist daarom dat Becel pro-activ als een medicijn op langetermijn risico's wordt getest en niet langer vrijelijk via de supermarkt wordt verkocht.
Unilever heeft plantensterolen aan dit margarinemerk toegevoegd, omdat deze het foute cholesterolgehalte omlaag zouden brengen. Het is echter nooit bewezen dat plantensterolen hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Bovendien nemen gebruikers door plantensterolen bepaalde vitamines en carotenoïden veel slechter op. De langetermijnrisico's van plantensterolen zijn nog onduidelijk. Enkele onderzoeken wijzen juist op het mogelijk ontstaan van hart- en vaatziekten en atherosclerose. Unilever heeft niet geleerd van fouten uit het verleden, toen het bedrijf margarines met toegevoegde transvetten op de markt bracht. Die bleken later zeer ongezond.
Becel pro-activ is in ons land in de markt gezet met acties via apothekers en kortingen van zorgverzekeraar VGZ. De Nederlandse Hartstichting krijgt jaarlijks een fors bedrag voor het gebruik van het logo in de marketing van Becel pro-activ. "Dat lijkt heel gezond, maar het ontbreken van langetermijn onderzoek naar Becel pro-activ in combinatie met de massale verkoop ervan, baart ons grote zorgen," stelt Bart van Opzeeland van foodwatch. “Consumenten fungeren zo in feite als proefkonijn voor Unilever.”
Becel pro-activ staat inmiddels dagelijks op tafel bij gezinnen van mensen uit de doelgroep. Wie een medische indicatie heeft, moet het gebruik van deze margarine bij de eigen arts melden. Slechts een derde doet dat. Ook veel gezinsleden zonder medische indicatie, zoals partners of kinderen eten er gewoon van mee, zelfs als ze dat beter niet kunnen doen. Uit een evaluatie van de Europese voedselautoriteit EFSA bleek 45 procent van de gebruikers geen aangetoond hoge cholesterolwaarde te hebben. “Dit deel van de gebruikers loopt het risico op bijwerkingen, zonder daadwerkelijk een kwaal aan te pakken of hun arts te raadplegen.” aldus Bart van Opzeeland.
Unilever vervaagt heel bewust het onderscheid tussen voeding en geneesmiddelen. "De manier waarop Becel pro-activ in de markt is gezet, is voor geneesmiddelen ondenkbaar." stelt Bart Van Opzeeland van foodwatch vast. “Voor medicijnen ga je naar de dokter, niet naar de supermarkt. Wat wij daarom eisen is dat Unilever de verkoop via de supermarkt per direct staakt en Becel pro-Activ uitsluitend via het reguliere traject voor medicijnen in de apotheek gaat verstrekken.”
Dit artikel afdrukken
Foodwatch heeft forse kritiek op fabrikant Unilever. Deze verkoopt Becel pro-activ als een margarine die de foute cholesterol verlaagt, voor mensen met hart- en vaatziekten. Er is geen bewijs dat die verlaging tot minder hart- en vaatziekten leidt, wel is er eenkans dat Becel pro-activ hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Foodwatch eist daarom dat Becel pro-activ als een medicijn op langetermijn risico's wordt getest en niet langer vrijelijk via de supermarkt wordt verkocht.
Unilever heeft plantensterolen aan dit margarinemerk toegevoegd, omdat deze het foute cholesterolgehalte omlaag zouden brengen. Het is echter nooit bewezen dat plantensterolen hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Bovendien nemen gebruikers door plantensterolen bepaalde vitamines en carotenoïden veel slechter op. De langetermijnrisico's van plantensterolen zijn nog onduidelijk. Enkele onderzoeken wijzen juist op het mogelijk ontstaan van hart- en vaatziekten en atherosclerose. Unilever heeft niet geleerd van fouten uit het verleden, toen het bedrijf margarines met toegevoegde transvetten op de markt bracht. Die bleken later zeer ongezond.
Becel pro-activ is in ons land in de markt gezet met acties via apothekers en kortingen van zorgverzekeraar VGZ. De Nederlandse Hartstichting krijgt jaarlijks een fors bedrag voor het gebruik van het logo in de marketing van Becel pro-activ. "Dat lijkt heel gezond, maar het ontbreken van langetermijn onderzoek naar Becel pro-activ in combinatie met de massale verkoop ervan, baart ons grote zorgen," stelt Bart van Opzeeland van foodwatch. “Consumenten fungeren zo in feite als proefkonijn voor Unilever.”
Becel pro-activ staat inmiddels dagelijks op tafel bij gezinnen van mensen uit de doelgroep. Wie een medische indicatie heeft, moet het gebruik van deze margarine bij de eigen arts melden. Slechts een derde doet dat. Ook veel gezinsleden zonder medische indicatie, zoals partners of kinderen eten er gewoon van mee, zelfs als ze dat beter niet kunnen doen. Uit een evaluatie van de Europese voedselautoriteit EFSA bleek 45 procent van de gebruikers geen aangetoond hoge cholesterolwaarde te hebben. “Dit deel van de gebruikers loopt het risico op bijwerkingen, zonder daadwerkelijk een kwaal aan te pakken of hun arts te raadplegen.” aldus Bart van Opzeeland.
Unilever vervaagt heel bewust het onderscheid tussen voeding en geneesmiddelen. "De manier waarop Becel pro-activ in de markt is gezet, is voor geneesmiddelen ondenkbaar." stelt Bart Van Opzeeland van foodwatch vast. “Voor medicijnen ga je naar de dokter, niet naar de supermarkt. Wat wij daarom eisen is dat Unilever de verkoop via de supermarkt per direct staakt en Becel pro-Activ uitsluitend via het reguliere traject voor medicijnen in de apotheek gaat verstrekken.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het persbericht rammelt een beetje in al zijn argumenten. Ik hoop dat Foodwatch zich bij laat staan door echte kenners. De zaak is, zover mijn kennis door contacten met ter zake kundigen strekt, beslist niet onterecht. Pro-activ heeft een bewezen groot effect op je cholesterolgehalte. Het is dus een medicijn dat niet voor algemeen gebruik beschikbaar zou behoren te zijn.
De Volkskrant kopt alvast dat Pro-Active voor Hart- en Vaatziekten zorgt. Dat zegt het persbericht van Foodwatch niet. 'Onderzoeken' wijzen er vooral op dat zgn. gezonde plantaardige olies, zoals zonnebloemolie, een slecht idee zijn omdat ze zorgen voor een range aan ziekten (van hart- en vaatziekten tot ADHD en reuma) die wij welvaartsziekten noemen. Zgn. 'low grade inflammations' zijn de trigger voor deze ziekten, waarvan niet het verschijnsel maar de bron zou moeten worden bestreden.
Dus groene zeep of bier mag niet als slakkenmiddel ingezet worden, gekunstelde kwakzalf mag wel bij de gewone voedingsboodschappen horen?
In de ene discussie willen we dat basisboodschappen vrijelijk anders ingezet mogen worden, ook door voedselproducenten. (groene zeep inzetten voor zaden schonen, karnemelk door een groenteteler). In deze discussie willen we weer een strikte scheiding. Het wordt er niet eenvoudiger op.
Een moeilijk onderwerp. Op mijn site heb ik altijd al geageerd tegen Becel ProActief. De keerzijde:
Een margarine waaraan (hypothetisch) Curcuma is toegevoegd heeft ook een sterk medicinale werking.
Curcuma is een krachtige bestrijder van de 'low grade inflammations' waar Dick het over heeft. Zo zijn er veel meer natuurlijke ontstekingsbestrijders met een zeer krachtig effect. Die een welkome aanvulling van margarines zouden kunnen betekenen. Maar waarop dezelfde kritiek als op ProActief gegeven kan worden - ze werken medicinaal.
Met algemene termen komen we er niet, maar waarmee dan wel ?
Innovatie op basis van natuurlijke anti-ontstekingsproducten blijft hard nodig, maar hoe ?
Intussen flink gekruid eten.... zonder margarines.
Melchior schreef er naar aanleiding van dit stukje nog eens een helder blog over.
Wanneer je de gezondheidsclaims van Becel Pro Active leest gaat het telkens over het effect op het cholesterolgehalte. Vandaaruit vindt de redenatie plaats dat het gebruik van Becel Pro Active ook zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten. De vraag is of deze redenatie juist is. Een meta-analyse heeft hier onlangs meer duidelijkheid over gegeven:
In conclusion, our systematic review and meta-analysis do not
provide any evidence that there is an association between moderate
fluctuations of serum concentrations of plant sterols and CVD
risk. However, our meta-analysis does not address the vascular
effects or safety of long-term consumption of plant sterol-enriched
foods.
Plant sterols and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis
Becel kan zeggen dat 45 onderzoeken hebben bevestigd dat Becel Pro Active het cholesterolgehalte verlaagt en dat dit onomstreden is, zolang dit zich niet vertaalt in een lager risico op hart- en vaatziekten is de waarde ervan beperkt.