De meest ziekmakende voedingsmiddelen zijn tegelijk ook het gezondst. Dat stelt het Center of Science in the Public Interest (CSPI) dat op basis van voedingsgerelateerde ziekteuitbraken een top-10 heeft samengesteld.
Het Amerikaanse onderzoek heeft een top-10 van meest ziekmakende voedingsmiddelen samengesteld. Dit gebeurde op basis van 17 jaar van uitbraken van voedingsgerelateerde ziekten. Het gaat daarbij om producten met giftige stoffen, die buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken en die in het uiterste geval zelfs dodelijk kunnen zijn.
Top 10:
1. Bladgroente (363 uitbraken; 13.600 ziektemeldingen)
2. Eieren (352 uitbraken; 11.163 ziektemeldingen)
3. Tonijn (268 uitbraken; 2341 ziektemeldingen)
4. Oesters (132 uitbraken; 3409 ziektemeldingen)
5. Aardappelen (108 uitbraken; 3659 ziektemeldingen)
6. Kaas (83 uitbraken; 2761 ziektemeldingen)
7. Roomijs (74 uitbraken; 2594 ziektemeldingen)
8. Tomaten (31 uitbraken; 3292 ziektemeldingen)
9. Kiemgroente (31 uitbraken; 2022 ziektemeldingen)
10. Bessen (25 uitbraken; 3397 ziektemeldingen)
Rund- en kippenvlees zijn overigens niet in de lijst opgenomen. Bovendien is onduidelijk hoeveel van de uitbraken daadwerkelijk door de producten komen. Uitbraken door tomaten zouden namelijk ook heel goed door de salade kunnen komen. En aardappelen zullen waarschijnlijk niet in alle 108 uitbraken de oorzaak geweest zijn, omdat deze vrijwel altijd voor consumptie eerst gekookt worden.
Koel bewaren
'Met de resultaten van dit onderzoek moeten mensen nu niet hun gezonde eetgewoonten veranderen', zegt de voornaamste auteur van het onderzoek Sarah Klein. 'Het gaat er meer om, om voeding koel te bewaren en goed door te koken en om de consumptie van rauwe eieren en oesters te vermijden.'
Agressievere waakhond
Voornaamste conclusie van het onderzoek is eigenlijk dat de Food and Drug Administration (FDA) een agressievere waakhond moet worden om dit soort uitbraken in de toekomst te voorkomen.
'We willen dat we nu daadwerkelijk de macht krijgen om preventieve maatregelen te kunnen nemen zodat het aantal voedingsgerelateerde uitbraken van ziekten omlaag kan’, reageert een woordvoerder van de FDA.
Bron: EVMI
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het blijkt vooral een oproep te zijn om in de VSA eindelijk ook eens met HACCP te beginnen. VS en Japan deden daar niet aan mee omdat zij importeurs, geen exporteurs zijn en dus de Europese trend niet hebben gevolgd (ze profiteren wel van de Europese inspanningen)
Het gaat in de meeste gevallen blijkbaar om besmet water dat bij de teelt of de verwerking werd gebruikt. Dat verklaart ook de aardappelen. Bij eieren zal het wel salmonella zijn. Door hun gebruik van chloreren van kippenvlees is dat daar veiliger, maar eieren kun je vanbinnen niet chloreren!
Bij tonijn (altijd in blik) zal het om histaminevergiftiging gaan. Dat komt door een te trage koeling aan boord van de superseiners (die vangen teveel vis ineens).
Voor een land op de schaal van de VS zijn dat natuurlijk bijzonder lage cijfers.
Amerikanen zijn zeer enthousiaste oestereters, maar hun watermonitoring is veel minder gevorderd dan in Europa. Ook kopen ze hun oesters meestal'chucked' (zonder schelp en vaak verder verwerkt) wat het risico op contaminatie nog vergroot. Dat er in 17 jaar slechts 3400 ziektemeldingen waren in een oesterland als de VS (300 miljoen mensen en weinig voedselinspectie) is ongelooflijk .
Puur intuïtief vind ik dat eigenlijk helemaal niet zo opmerkelijk. Wat maakt voedsel tenslotte gezond? De interactie met het organisme. Het lichaam doet iets met het voedsel en het voedsel doet iets met het lichaam. Hoe meer voedsel verwant is aan onze eigen organische structuur, hoe potentieel gezonder én potentieel gevaarlijker het per definitie wordt. Slik een glazen knikker in en die verlaat in zijn geheel je lichaam weer, hooguit mogelijk iets aangetast door maagzuur. Je neemt er niets van op, dus hij doet ook niets voor je, niet ten goede en niet ten kwade. Dat ligt met bladgroente, eieren, tonijn, oesters, aardappelen en de andere items op dat lijstje wel anders. Die gebruikt ons lichaam en het is dus logisch dat het daar ook eventuele voedselgerelateerde ziekten van krijgt. Voedsel uit zakjes, pakjes en bakjes is voor een deel doodgemaakt, waarmee het zowel minder tegen je als voor je doet.
Kort door de bocht: als je gezond bent en dat zo wilt houden, kun je ook stoppen met ademhalen. Dan ga je per direct kerngezond dood.
Gerrit Jan, dat is zweverig.
99,9% van de problemen die zich in deze studies hebben voorgedaan zijn het gevolg van vuil water, slechte hygiëne en foute procedures.
Misschien zou je het ook kunnen noemen als: "Top 10 van voedingsmiddelen die je moet eten om voldoende weerstand tegen ziekten op te kunnen bouwen."
<i><b>zweverig</i></b> Nick, ik kan me dat teruglezend wel voorstellen. Ik gooi het maar op de antibiotica die ik momenteel slik en die mijn vermogen tot helder formuleren behoorlijk lijken aan te tasten. Of anders is het de infectie zelf, of het feit dat ik nogal slecht slaap.
Laat ik probeer duidelijker te zijn. Ook al komt een besmetting door externe factoren tot stand, er moet wel een geschikt medium zijn. Tussen ons voedsel en ons bestaan noodzakelijke fysiologische overeenkomsten. Dat zorgt er ook voor dat ons voedsel en wij aantrekkelijk zijn voor veel van dezelfde bacteriën. Hoe meer ons voedsel aansluit op de behoeften van ons organisme, hoe lekkerder het wordt gevonden door bacteriën die ons ook lekker vinden. Pollan had het in Amsterdam over een voorverpakt stuk voedselachtigs en vertelde hoe het na een jaar nog steeds niet bedorven was. "The bacteria weren't interested", riep hij tot ieders hilariteit. Ik denk dat daar veel in zit.