Gisteren hier nog te lezen. Nu meteen al weer nieuwe regelgeving neergezet. Het lijkt wel of ze stiekem meelezen. Dat zal toch niet ;-)
De EU-wetgeving aangaande additieven en smaakstoffen gaat op de schop. Zo zal de huidige wet- en regelgeving aanzienlijk eenvoudiger worden.Concreet betekent dit dat de twaalf richtlijnen die nu gelden voor additieven (zoetstoffen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, antioxidanten, emulgatoren, geleermiddelen en gassen voor verpakkingen), smaakstoffen en enzymen worden vervat in vier richtlijnen.
Procedure transparanter
De eerste, meer algemene richtlijn gaat over een algemeen geldende authorisatieprocedure die geldt voor de drie bovengenoemde (hulp)stoffen.
Volgens het Europees Parlement, die de voorstellen heeft goedgekeurd, moet deze procedure transparanter. Als er een product toegelaten of geweigerd wordt, moet het publiek weten op welke gronden dat is gebeurd.
Niet misleiden
Een uitzondering hierop vormen nieuwe smaakstoffen, enzymen en additieven. Hiervoor geldt een bescherming op concurrentiegevoelige data die vijf jaar geldig is.
Wat betreft de overige drie richtlijnen. Hierover staat in de ruwe versies van de wetgevingsdocumenten dat deze de volksgezondheid niet moeten schaden, consumenten niet moeten misleiden en dat deze alleen mogen worden gebruikt als deze technologisch noodzakelijk zijn.
Daarnaast moet ook de impact op het milieu van de bovengenoemde stoffen mee worden genomen.
Kinderen kwetsbaar
Wat betekent dit nu concreet voor de additieven, enzymen en smaakstoffen die al op de markt zijn? Er wordt momenteel al een re-evaluatie uitgevoerd onder kleurstoffen.
Hetzelfde zal gebeuren voor ruim 2600 natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen en alle enzymen die in de foodindustrie worden gebruikt.
Met betrekking tot smaakstoffen zal ook worden onderzocht in hoeverre deze de voorkeur van 'kwetsbare' consumenten, met name kinderen, 'sturen'. Ook hier geldt dat er een technologische noodzaak aan het gebruik ten grondslag moet liggen.
bron: EVMI
Dit artikel afdrukken
De EU-wetgeving aangaande additieven en smaakstoffen gaat op de schop. Zo zal de huidige wet- en regelgeving aanzienlijk eenvoudiger worden.Concreet betekent dit dat de twaalf richtlijnen die nu gelden voor additieven (zoetstoffen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, antioxidanten, emulgatoren, geleermiddelen en gassen voor verpakkingen), smaakstoffen en enzymen worden vervat in vier richtlijnen.
Procedure transparanter
De eerste, meer algemene richtlijn gaat over een algemeen geldende authorisatieprocedure die geldt voor de drie bovengenoemde (hulp)stoffen.
Volgens het Europees Parlement, die de voorstellen heeft goedgekeurd, moet deze procedure transparanter. Als er een product toegelaten of geweigerd wordt, moet het publiek weten op welke gronden dat is gebeurd.
Niet misleiden
Een uitzondering hierop vormen nieuwe smaakstoffen, enzymen en additieven. Hiervoor geldt een bescherming op concurrentiegevoelige data die vijf jaar geldig is.
Wat betreft de overige drie richtlijnen. Hierover staat in de ruwe versies van de wetgevingsdocumenten dat deze de volksgezondheid niet moeten schaden, consumenten niet moeten misleiden en dat deze alleen mogen worden gebruikt als deze technologisch noodzakelijk zijn.
Daarnaast moet ook de impact op het milieu van de bovengenoemde stoffen mee worden genomen.
Kinderen kwetsbaar
Wat betekent dit nu concreet voor de additieven, enzymen en smaakstoffen die al op de markt zijn? Er wordt momenteel al een re-evaluatie uitgevoerd onder kleurstoffen.
Hetzelfde zal gebeuren voor ruim 2600 natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen en alle enzymen die in de foodindustrie worden gebruikt.
Met betrekking tot smaakstoffen zal ook worden onderzocht in hoeverre deze de voorkeur van 'kwetsbare' consumenten, met name kinderen, 'sturen'. Ook hier geldt dat er een technologische noodzaak aan het gebruik ten grondslag moet liggen.
bron: EVMI
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Gisteren in dit verband op Distrifood:
Europarlementariër Kathalijne Buitenweg van GroenLinks verwees in het debat naar kunstmatige toevoegingen in chips die een 'verslavend effect' hebben.
Ook vroeg zij aandacht voor de nadelen van veel aroma's. 'Sommige aroma's hebben geen direct, maar een indirect schadelijk effect. Zonder aroma's zouden we bijvoorbeeld nooit aan fastfood beginnen.'
Dus nu zijn toevoegingen het kwaad in de wereld, met hun enge E-nummers en de consument is opnieuw een willoze slaaf van nog engere multinationals, waar alleen de EP/EU-ridder iets tegen kan beginnen.
Fastfood is niet verslavender dan Tibetaans Natuursuperbrood met Tartex, het hapt alleen sneller weg.
De echte verslaving hier is het beleid maken waar het niet nodig is, wat niet wil zeggen dat additieven best wat minder mogen hier en daar.