Een onderzoek van Robert Lustig levert een opmerkelijk resultaat op.

Lustig en zijncollega's verzamelden een groep obese kinderen die niet alleen te dik waren maar daarnaast ook minstens één kwaal hadden die bij het metaboolsyndroom hoort, zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk.

Ze stelden het dagelijks menu van de kinderen vast. Vervolgens gaven ze hen 10 dagen een menu waarin de suiker was vervangen door zetmelen. Het aantal calorieën, de samenstelling aan proteïnen, koolhydraten en vetten werden gelijk gehouden en de kinderen moesten hun gewicht elke dag meten. De onderzoekers wilden vaststellen of hun gewicht hetzelfde zou blijven. Vooraf en aan het eind van het onderzoek werd een hele serie bloedwaarden gemeten.

De bloedwaarden - zoals triglyceriden, LDL, glucose, insuline, en leverwaarden - bleken flink te verbeteren. Insuline nam maar liefst met 30% af.
Verbeterde bloedwaarden
De bloedwaarden - zoals triglyceriden, LDL, glucose, insuline, en leverwaarden - bleken flink te verbeteren. Insuline nam maar liefst met 30% af. Volgens het persbericht hadden de kinderen bovendien het idee dat ze veel meer eten naar binnen moesten werken.

Het resultaat lijkt aan te tonen dat de verbeteringen onafhankelijk van (a) aanpassing van de macronutriënten samenstelling, en (b) gewichtsafname plaatsvonden.

Het persbericht laat niet zien welke suikerbronnen de kinderen oorspronkelijk binnenkregen ook niet wat de aanpassingen precies waren, behalve dat er 'kids-food' zoals kipnuggets, piza e.d. werden gebruikt. Het is niet ondenkbaar dat veel van de suikers (28% van de totale energieinname!) in hun normale patroon vooral uit frisdrank kwamen. Dat zou kunnen verklaren waarom vervanging door zetmelen (die niet in dranken maar in eten zitten) voor een beter gevuld gevoel zorgden.

Het gevonden effect is opmerkelijk. De verklaring is nog onduidelijk.

Fotocredits: Sugar, tillwe
Dit artikel afdrukken