Dikbilkoeien dragen het zogeheten dikbilgen. Dat zorgt er voor dat de koeien 'dubbel bespierd' zijn. Dat maakt ze aantrekkelijk voor de vleesfokkerij. Wakker Dier stelt echter dat de fokkerij zodanig is doorgeschoten dat de koeien niet op een normale manier kunnen bevallen. Er moet doorgaans met een keizersnede rekening worden gehouden bij geboorte van kalveren. In een aantal landen is het fokken met dikbilrassen daarom verboden. In Nederland zijn dikbilrunderen uitgesloten van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

Consumentenmisleiding
Wakker Dier trof op de verpakking van bij de Makro verkocht vlees van dikbilkoeien de aanprijzingen ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’ aan. Het ging om vlees van het merk Arden'beef. Daarop stapte Wakker Dier naar de Reclame Code Commissie. Die oordeelde dat het gebruik van die termen 'consumentenmisleiding' is. Als gevolg van de uitspraak zal Makro de verpakking van het gewraakte vlees aanpassen.

Beter Leven keurmerk
De dikbilsector is zelf begonnen minder extreme dieren te fokken en streeft er naar om in 2030 een gedeelte van de afwijkingen uit de rassen gefokt te hebben. "Wakker Dier vindt dat veel te lang duren en wil dat de fok en vleesverkoop van dikbilrassen per direct verboden wordt", stelt de organisatie. Ook spoort de organisatie de Makro aan nog een stap verder te gaan en helemaal geen dikbilvlees meer te verkopen. "Nederland heeft voldoende vleesrunderen rondlopen buiten in de wei, die wel in aanmerking komen voor het Beter Leven keurmerk. Door dikbilvlees te verkopen, werkt de Makro mee aan het te ver doorfokken van dieren.”

Ook de betere Nederlandse vakslagers verkopen dikwijls zogenaamd 'luxe vlees' dat van zwaar bespierde koeienrassen afkomstig is.

Fotocredits: Belgische blauwe, Reginald Dierckx
Dit artikel afdrukken