Werknemers van de theefabriek Fralib in het Zuid-Franse Gemenos (vlakbij Marseille), kwamen in opstand tegen reorganisatieplannen van multinational Unilever. Dat pakte verrassend uit.

Bedrijfsverplaatsing
Unilever besloot 4 jaar geleden zijn Zuid-Franse theefabriek te sluiten. Niet omdat er geen winst werd gemaakt, maar omdat verplaatsing van de productie naar het buitenland meer rendement oplevert. Dat is goed voor het bedrijf, maar niet voor zijn trouwe medewerkers die het gemaakt hebben tot wat het is. Ze zouden hun baan verliezen omdat de productie naar Polen en Brussel zou gaan. Daarom kwamen ze in actie. Bijna vier jaar lang werd er gestaakt en geprocedeerd.

'Production militante'
Gedurende de protestjaren bleef de fabriek dag en nacht bezet. Om de productie op gang te houden en de keten te herstellen, ontwikkelden ze een eigen range theeën op basis van lokale grondstoffen. Zo ontstond een geheel originele lijn production militante ('actieproductie') . De stakers werkten dus gewoon door aan hun eigen product in de fabriek van Unilever.

Coöperatie
Hun volharding werd uiteindelijk beloond. Justitie herstelde de rechten van de werknemers in een eindakkoord. Unilever moest zwichten en tekende afgelopen voorjaar een overeenkomst met de werknemers. Ze krijgen 19 miljoen euro van hun oude werkgever. Die som is bestemd voor de coöperatie die zij hebben opgericht. In plaats van een baan bij Unilever, sleepten de met werkeloosheid bedreigde werknemers er een eigen, cooperatief bedrijf uit. Wat ze niet van Unilever wisten los te peuteren is het alleen in Frankrijk bekende merk Eléphant. Ondanks druk van de Franse président besloot de Brits-Nederlandse multinational hen de merkwaarde van dat label niet mee te geven.

Het uitgebreide relaas van deze 'overname' is te lezen op Fundament. In Frankrijk was het een 'hete' case. Het land verliest werkgelegenheid en wil mensen hun dag graag zinvol laten besteden. Een grote onderneming heeft daar niet noodzakelijk veel mee op; een bedrijf wil juist wegblijven van werkverschaffing zonder concurrerende winst.
Via het slotartikel over de zaak in Le Figaro is na te lezen hoe Unilever en de Franse centrale en lokale overheid ermee om probeerden te gaan.

Fotocredits: Eléphant, Teabags Online
Dit artikel afdrukken