De Belgische supermarkten van Carrefour verkopen niet langer pangasius. Volgens de supermarktketen 'geraken de milieugevolgen van pangasiuskweek maar niet onder controle'.
Bij Carrefour is de 'verse' (ontdooide, want de vis komt uit Azië) pangasius al uit de schappen verdwenen. De resterende diepvriespangasius wordt uitverkocht en zal niet meer worden aangevuld.
Carrefour besloot te stoppen "gezien de twijfel die blijft bestaan over de negatieve milieugevolgen van de pangasiuskweek", aldus Vilt. Pangasius mag dan om prijs en smaak in België de meest verkochte vis zijn, zoals Nick Trachet al eens uitlegde, maar de vis heeft wel te kampen met een negatief imago. Volgens de Nederlandse toxicoloog Tinka Murk is dat aantoonbare flauwekul voor wat betreft het landbouwgif dat panga zou bevatten.
'Niet onder controle'
Carrefour zegt "altijd de nodige voorzorgsmaatregelen genomen te hebben om de kwaliteit van de producten te garanderen, met name door middel van de voorwaarden die het zijn leveranciers oplegde en geregelde controles op de kweek- en productiesites". Volgens Carrefour heeft de super alles in het werk gesteld om duurzame pangasius in te kopen, door te werken met leveranciers onder het ASC-label. Toch voelt het bedrijf zich daar niet gerust over. De milieugevolgen (watervervuiling door de hoeveelheid uitwerpselen en afval van visvoer) van de kweek van pangasius "geraken niet onder controle", zegt het.
De eersten... en enigen?
De super hakt nu de knoop door en is zo van alle 'gedoe' af. "We zijn de eersten", zegt Carrefour. Andere supermarkten, zoals Lidl en Delhaize, verkopen nog wel gewoon pangasius. Zij belijden hun vertrouwen in het ASC-keurmerk en hun leveranciers. Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver: "De voornaamste reden waarom we pangasius blijven verkopen, is omdat we van onze leverancier de garanties gekregen hebben dat hun pangasius beantwoordt aan de strengste criteria, die van ASC".
Vooruitgang, dankzij ASC
De vooral in Vietnam, China en Myanmar gekweekte pangasius komt steevast in het nieuws omdat de kweek met veel antibiotica, milieubelasting en slechte arbeidsomstandigheden (uitbuiting) gepaard zou gaan. Toch is er inmiddels volop ASC-gekweekte pangasius op de markt en is er in de kweek vooruitgang geboekt. Een paar jaar geleden nam Lourens Gengler een kijkje bij de pangakwekers in de Mekong Delta. "Pangasius wordt onterecht zwartgemaakt", constateerde hij destijds.
Desondanks meent Carrefour er niet in te kunnen slagen om een onberispelijke pangasius(leverancier) aan de haak te slaan.
Dit artikel afdrukken
Carrefour besloot te stoppen "gezien de twijfel die blijft bestaan over de negatieve milieugevolgen van de pangasiuskweek", aldus Vilt. Pangasius mag dan om prijs en smaak in België de meest verkochte vis zijn, zoals Nick Trachet al eens uitlegde, maar de vis heeft wel te kampen met een negatief imago. Volgens de Nederlandse toxicoloog Tinka Murk is dat aantoonbare flauwekul voor wat betreft het landbouwgif dat panga zou bevatten.
'Niet onder controle'
Carrefour zegt "altijd de nodige voorzorgsmaatregelen genomen te hebben om de kwaliteit van de producten te garanderen, met name door middel van de voorwaarden die het zijn leveranciers oplegde en geregelde controles op de kweek- en productiesites". Volgens Carrefour heeft de super alles in het werk gesteld om duurzame pangasius in te kopen, door te werken met leveranciers onder het ASC-label. Toch voelt het bedrijf zich daar niet gerust over. De milieugevolgen (watervervuiling door de hoeveelheid uitwerpselen en afval van visvoer) van de kweek van pangasius "geraken niet onder controle", zegt het.
De eersten... en enigen?
De super hakt nu de knoop door en is zo van alle 'gedoe' af. "We zijn de eersten", zegt Carrefour. Andere supermarkten, zoals Lidl en Delhaize, verkopen nog wel gewoon pangasius. Zij belijden hun vertrouwen in het ASC-keurmerk en hun leveranciers. Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver: "De voornaamste reden waarom we pangasius blijven verkopen, is omdat we van onze leverancier de garanties gekregen hebben dat hun pangasius beantwoordt aan de strengste criteria, die van ASC".
Vooruitgang, dankzij ASC
De vooral in Vietnam, China en Myanmar gekweekte pangasius komt steevast in het nieuws omdat de kweek met veel antibiotica, milieubelasting en slechte arbeidsomstandigheden (uitbuiting) gepaard zou gaan. Toch is er inmiddels volop ASC-gekweekte pangasius op de markt en is er in de kweek vooruitgang geboekt. Een paar jaar geleden nam Lourens Gengler een kijkje bij de pangakwekers in de Mekong Delta. "Pangasius wordt onterecht zwartgemaakt", constateerde hij destijds.
Desondanks meent Carrefour er niet in te kunnen slagen om een onberispelijke pangasius(leverancier) aan de haak te slaan.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er leven zeeer veel soorten meervallen in de tropen, zowel in zeewater als zoetwater, maar vooral in brakwater. Hier in Europa is er maar één soort, en die is een zoetwaterversie, maar elders niet.
Er is hier en daar wat tegenstand tegen katvis. Om te beginnen is de vis niet koosjer (geen schubben) en die leer heeft zich ook verspreid onder enkele Afrikaanse volkeren, én bij de Surinaamse kreolen.
#4 Claresse en Pangasius zijn beide meervallen dus zullen qua smaak weinig van elkaar verschillen. Men zou bijna gaan denken dat u belangen heeft bij die Nederlandse kweekvis.
#1 Volgens mij is de meerval een zoetwatervis dus die zou het in zee niet gaan redden.
Als in Hollandse huishoudens vis wordt gegeten – nee stil maar, niet in het uwe – is het een rechthoekig balkje met een korstje er om. Of filet. Een moot van een zij van een vis, kabeljauw of heek, die van de graat is afgesneden en van huid ontdaan. Of een dun blank dweiltje: scholfilet. Veilig en makkelijk. Maar lekker?
Tot verrassing van culinaire trendwatchers ontdekken meer mensen de jongste jaren, dat kippenpoten en kipvleugeltjes veel smakelijker zijn dan het slome droge broodje. De borstfilet. Filet ligt er uit, poten moeten het wezen. De betere smaak kan komen van de beweging die de delen bij leven van de kip maakten, maar ook omdat er nog, ook tijdens het bereiden, botjes mee doen.
Visliefhebbers weten het allang, huid en graten brengen smaak mee.
Over schar. Je bent gek als je pangafilet koopt als je aan verse schar, zo uit de zee langs Scheveningen, kunt komen. Schol is nu even niet te eten, ontwikkelt hom en kuit en heeft daardoor mager glazig vlees waar voedingsstoffen zijn uitgehaald die de vis mee wil geven aan de larfjes die straks uit haar eitjes kruipen.
Schar is er nog niet zo mee bezig. Goede wintervis.
Wat te doen met schar? Eerstens, koop of leen een grote schaar. Ideaal; een kleermakersschaar. Doe de vissen in een bak zout water. Zoutgehalte is goed als een rauwe aardappel in het water gaat drijven.
Haal de vissen er na een uurtje uit en hang ze aan de waslijn als het een beetje droog weer is (onder een afdakje kan ook of in een koude kas van Henric van der Krogt). Laat ze twee dagen drogen. Dat kan nu nog; er zijn nog geen vliegen.
Knip dan met de grote schaar de kop er af en de vinnen.
Pan met olie, of boter en olie, op het vuur en de scharren er in bakken tot ze net aan gaar zijn op de graat. Met gereedschap of blote handen het visvlees van de graad schuiven en opeten. Ja die gebakken huid, lekker he?!
Wat er bij?
Niks er bij.
In vergelijking met Pangasius is overigens alles smakelijk.
Ook in artikel: 'Carrefour zegt dat het zijn klanten ‘smakelijke alternatieven’ aanbiedt. Die alternatieven zijn baarsfilet, claressefilet en koolvis.'
Claresse wordt in Nederland gekweekt in schoon bronwater. Weinig foodmiles en duurzame kweek. Zie ook www.brabantfish.nl