image

Gewaagd, maar ook inspirerend. CO2 uitstoot = nihil, even niet meegerekend de reis die de chocolade heeft moeten maken om in Engeland te komen.

Als wij vanuit Zuid-Engeland op diesel van chocoladeresten naar Timboektoe kunnen rijden, kan elke Brit dat ook elke dag wanneer hij naar zijn werk gaat. Onder dat motto zijn twee Britse avonturiers begonnen aan een reis naar Afrika. Andy Pag en John Grimshaw hebben op 16 december als het lukt 7.250 kilometer afgelegd op eigenhandig tijdens de reis gefabriceerde biodiesel. Daaronder 2000 liter diesel van mislukte chocoladerepen (chocoladeboter), ongeveer 80.000 stuks, 4.000 kilo zwaar. Als ze hun bestemming halen, geven ze hun installatie weg aan Afrikanen. Wist u trouwens dat het Britten vrij staat om per jaar 2.500 liter biobrandstof te produceren, zonder daar belasting over te hoeven betalen?

Pag en Grimshaw willen meer aandacht voor het omzetten van afvalstromen in biodiesel. Wanneer dit natuurlijk afval is, is de CO2-uitstoot nihil. Het reisdoel is dan ook symbolisch. Door de CO2-uitstoot warmt de aarde op. De woestijn rukt op en dat is in Timboektoe al goed te merken. Volgens Pag “wordt de stad weggevreten door de oprukkende woestijnvorming.” Dat weten te weinig mensen, vindt hij. “Het is het Verweggistan van de wereld.” In de veertiende tot de zestiende eeuw was de stad echter een belangrijke doorvoerhaven op handelsmissies. De schitterende gebouwen met stekelige muren herinneren nog aan die glorietijd/

In Nederland is onder milieu-activisten discussie over de term klimaatneutraal. Het is beter om CO2-neutraal te zeggen, vinden zij. Deze Britten hebben daar nog een eigen variant op bedacht. Pag zei tegen de BBC: "I wanted to do something thats carbon neutral. What we have actually done is carbon negative."



bron: people+
Dit artikel afdrukken