image

Bier mag toch de naam 'brut' - een aanduiding voor champagne met minder likeurtoevoeging dan gebruikelijk - dragen. Zelfs als het in een champagne-achtige fles wordt gebotteld.

Dat is nieuws, want tot voor kort kregen de Champenois, die hun drankje sinds ver voor WO II goed weten te beschermen, alles van de markt. Parfum mocht geen 'champagne' heten. De 'méthode champenoise' is afgeschaft en moet tegenwoordig 'méthode ancestrale' heten. Zelfs Crystal - de naam van een cuvée van Roederer - mocht niet worden gebruikt voor andere producten.

Dit meldt agripress.be er vanmorgen over: Bierbrouwers mogen de champagnebenaming ,,brut'' op hun etiket zetten. De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie adviseerde zopas in die zin.
Buggenhout is de gemeente van de brut-bieren. Brouwerij Malheur van Manu De Landtsheer en brouwerij Bosteels van Antoine Bosteels maken er respectievelijk Malheur Brut, Malheur Dark Brut, Malheur Cuvee Royale en Deus Brut des Flandres volgens de ,,méthode champenoise''. Die bieren worden bovendien gebotteld in een fles die lijkt op een champagnefles.

De champagnelobby spande meteen een rechtszaak aan tegen brouwerij Malheur, daarin gesteund door de Franse overheid. Champagne is sinds 1919 een wettelijk beschermd product dat niet mag worden nagemaakt. De rechtbank van eerste aanleg gaf de champagnelobby gelijk zodat beide brouwers hun etiketten moesten aanpassen. Maar na enkele rechtszaken haalde Bosteels toch zijn slag thuis en mag hij zijn Deus ,,Brut des Flandres'' noemen.

De Landtsheer stapte naar het Europees Hof in Straatsburg. De advocaat-generaal adviseert nu de term brut niet langer exclusief toe te kennen aan champagne. Brut wordt immers al een tijdje niet alleen gebruikt bij champagne, maar ook bij wijnen en bieren.

Het advies van de advocaat-generaal wordt immers zo goed als altijd gevolgd door het Europees Hof'', aldus De Landtsheer. Het arrest van het Europees Hof wordt begin volgend jaar verwacht. Dat kan dus een flinke klap toebrengen aan het Franse chauvinisme en de protectionistische champagnecultuur.
Dit artikel afdrukken