Heb je kip gegeten? Hele kip dan wel poten? Uit de oven, uit een braadzak, uit de pan? De restanten van de kipmaaltijd nooit weggooien, daar kun je namelijk nog puike bouillon van trekken. Nee dat is niet vies of eng, zelfs glamour-culi Nigella schijnt na etentjes bij vrienden de botten na afloop mee te vragen in een plastic tasje. Dus dan kun jij het ook. En je bent nog goed bezig ook.

Het recept is doodsimpel. Let wel, het gaat om kip met bot en de onvermijdelijke restjes niet erafgepeuzeld vlees. Eventuele citroenen of andere vulling mag verwijderd, maar verder kieper je de hele bups inclusief kruiden en al dan niet gestold vet lukraak in een grote pan. Een à anderhalve liter koud water erbij en aan de kook brengen. Ongezellig grijs schuim dat nu naar boven komt drijven, kun je er met een schuimspaan of gewone lepel afscheppen.

Nu moeten er wat groenten bij, denk aan een winterpeen (of een handje worteltjes), een prei en een grote ui, maar andere treurige, onooglijke groentestumperds kunnen ook. Gewoon even wassen en met schil en al in grove stukken snijden. Dan een complete bos peterselie erbij, met stelen en al, liefst platte, want de gepermanente variant ziet er weliswaar gezellig uit, maar smaakt bijna nergens naar. Als je hebt wat laurierblaadjes, een stukje foelie, een paar takjes lavas, en niet te vergeten een lepel zwarte peperkorrels en een dito lepel zout. Er zijn trouwens ook mensen die zout pas na afloop toevoegen, dat kan ook, en is voor de inkookversie (fond) zelfs aan te bevelen.

Zet de pan op het allerkleinste pitje of – lekker ouderwets – het petroleumstelletje van oma en laat 2 à 3 uur trekken. Er mag af en toe een blub te zien zijn, maar het is niet de bedoeling dat de boel echt borrelend staat te koken. Als het op het fornuis te hard gaat, zet er dan zo’n zwart warmhoudplaatje onder. Verder hoef je niks te doen. Ik zou zeggen: lees eens een boek. Daarna is het een kwestie van de hele boel afgieten door een zeef, als je het helemaal goed wilt doen leg je daar een natgemaakte theedoek in, en klaar is je kippenbouillon. Verbijsterend wat voor geurigs je nog krijgt van een afgekloven kip. Te flauw? Een snufje zout brengt alle aroma’s tot leven.

En nu? Wat verse groente, vermicelli en kipgehaktballetjes erin en je hebt antiverkoudheidskippensoep. Of gebruik het als basis voor willekeurig welke gepureerde groentesoep. Of in de risotto. Of snel af laten koelen en in handzame porties invriezen. Of in laten koken tot fond en dan in een ijsblokjesvorm bewaren en af en toe als smaakversterker zo’n blokje toevoegen aan willekeurig welk gerecht.

Meer van Karin is te vinden op Koken met Karin.

Fotocredits: Karin Luiten
Dit artikel afdrukken