image

Zondagochtend, dus tijd voor de krantenbijlages. Mij trof het Zaterdags Bijvoegsel van NRC Handelsblad van gisteren: Landstedelijk wonen - boerenbedrijven maken plaats voor buitenbedrijven.

Het gaat over de 'nieuwe luxe buitenwijken' die in de vorm van moderne landgoederen ontstaan op voormalige landbouwgrond.

Ik werd getroffen door het zinnetje: 'Boeren maken plaats voor landhuisbewoners: terwijl iedere dag acht van de ongeveer 120.000 Nederlandse boeren ophouden met hun bedrijf, maken steeds meer projectontwikkelaars plannen voor nieuwe buitenplaatsen en landgoederen.' Boeren krijgen het steeds moeilijker en zullen in steeds sneller uit ons landschap verdwijnen.

Nu even rekenen.

Iedere dag 8 minder. Dit aantal neemt waarschijnlijk snel toe. Een en ander onder druk van de noodzakelijke schaalvergoting, toenemende kosten van voedselveiligheidsnormen en - keuringen, en het onvermogen van de boeren om op een kleinschalige bedrijf toegevoegde waarde te creëren.

Zeg dat we over de komende twintig jaar gemiddeld op 15 uitstappers komen. Dus 15 * 20 * 365 = 300 x 365 = 109.500 minder.
Dan hebben we over 20 jaar vrijwel geen boeren meer en zijn alle weitjes voorzien van prachtige moderne kastelen en landhuizen (want zo brengt die grond tenminste zijn geld op en zit de stakende boer niet zonder cash).

Gelukkig zijn we zo in ieder geval bevrijd van al die - wat mij betreft afschuwelijke - 'boerderettes-naast-een-Bauhaus-pand' in de bekende 'witte schimmel'-wijken rond gemeentes. Maar koeien, paarden en akkers. Da's afgelopen. Behalve dan die in de hobby-wei rond die buitenplaatsen!
Dit artikel afdrukken