Vandaag was het een woeste dag in Frankrijk. Overal in het land protesteerden boeren tegen de nieuwe, Europabreed geldende nitraatrichtlijnen die een te grote administratieve last op Franse beestenboeren zouden leggen.

De boeren reageerden met het deponeren van poep op menige stoep. De boerenprotesten werden georganiseerd door de gevestigde boerenstandsorganisatie FNSEA, te vergelijken met de Nederlandse LTO en de Vlaamse Boerenbond. Ook de jonge boeren verenigd in de Jeunes Agriculteurs, te vergelijken met het Nederlandse NAJK, deden mee.

Eet Frans
De Franse boeren willen dat Frankrijk Frans eet en zorgt voor een inkomen waar boeren van kunnen leven. Ze hebben meer problemen met importen, dan met de nitraatrichtlijnen. Het gaat hen in de eerste plaats om de afzet van hun product. Dat blijkt uit controle-acties die jonge boeren uitvoerden bij vrachtwagens die het bedrijfsrestaurant van Bercy, de Franse naam voor het ministerie van Economische Zaken, beleveren. Daarin troffen ze buitenlandse tomaten (uit Marokko) en appels (uit Italië) aan, alsmede verschillende producten zonder duidelijke herkomst. Dat vinden ze te dol voor een ministerie dat tot voor kort het 'made in France' als geen ander uitdroeg.

Volgens de voorzitter van de FNSEA, Xavier Beulin, wordt twee derde van de buitenshuis genuttigde etenswaren van Fransen geïmporteerd. Hij vindt dat te gek voor woorden, omdat de Franse boerensector lijdt onder slechte prijzen als gevolg van een slechte afzet. Hoe kunnen politici en hun ambtenaren dat laten gebeuren? - vraagt hij zich af in Le Figaro. Alleen bedrijfs- en schoolrestaurants zijn al goed voor een omzet van € 20 miljard. Zet die om in Frans product, zegt Beulin. Daar valt de eerste boerennood aan omzet prima mee te lenigen, wat de FNSEA betreft.

Fotocredits: poep op de straat, still, FNSEA
Dit artikel afdrukken