image

Dus met buitenkoeien verdient een boer toch meer:

Melkveehouders die hun koeien in de wei laten lopen, houden jaarlijks 5000 euro meer besteedbaar gezinsinkomen over dan boeren die hun vee altijd op stal laten staan.
Daarnaast is het inkomen hoger naarmate de invloed van de boerin op de boerderij groter is.
Dat meldde bedrijfskundig adviseur voor de melkveehouderij Gerrit Bossink van accoutantskantoor Gibo Groep vrijdag, mede op basis van een vergelijking tussen 450 melkveehouders.


Groei
De boeren die niet weiden zijn volgens Bossink een ander type ondernemer. "Zij zijn meer gericht op groei en niet zozeer op meer inkomen voor het gezin. Zo'n boer heeft meer koeien, maar leent ook meer bij de bank'', aldus de adviseur. Koeien die altijd binnenstaan leveren meer melk, maar de kosten door onder meer de bouw van stallen zijn ook hoger. Bovendien levert weidemelk meer geld op.

Vrouwelijke invloed
Ook is de rol van de vrouw op het besteedbaar inkomen groot. "Bij de groep boeren die wel weidt, heeft de huisvrouw meer invloed. Zij houden beter de balans tussen werk en gezinsinkomen in de gaten'', vertelt Bossink.

Volgens de adviseur hebben boeren die minder onder vrouwelijke invloed staan, meer last van haantjesgedrag. "Die willen groter worden ten koste van het inkomen, die groep kickt daar meer op.''


bron: ANP
Dit artikel afdrukken