Zo beroemd als Calender Girls zullen ze niet worden, want ze zijn niet helemaal uit de kleren gegaan. Toch zijn er overeenkomsten tussen de @TrotseTuinders en de Engelse dames die ooit weinig verhullend op de foto gingen voor het goede doel. Een nieuwe kalender is geboren!

@TrotseTuinders ontstond uit balorigheid op Twitter. Violenteler John van @kwekpetervdplas mopperde over een foto van hemzelf met dubbele onderkin. Ik, @Pieternelvv daagde hem uit om eens vlot te poseren voor een reportage die ik schreef. Toen het kiekje was geschoten ratelde ik: “mooi genoeg voor een kalenderplaat”. “Het lijkt wel een trotse tuinder” riep communicatiemeisje @DignavanZanten. Het ging als een lopend vuurtje rond op Twitter. Potplantentuinderin @s_ter (Esther van Geest) en tomatenmeisje @PaulinevdEnden sloten aan en al snel zaten wij aan tafel om een plan uit te werken.

Superhelden
Onze drijfveer was dat we altijd verse, gezonde groenten en prachtige sierteeltproducten zien, maar zelden de mensen die ze laten groeien en bloeien. We zochten de tuinders met groene vingers, onze superhelden. We zien ze namelijk niet of zelden, ondernemers die zich nog veel te vaak verschuilen achter hun producten. De tijd is rijp dat zij uit de kas(t) komen, want iedereen weer zo langzamerhand dat steeds meer consumenten willen weten wie voor hun dagelijks eten zorgt. Een oproep tot emancipatie van de tuinder was het.

Schoorvoetend
Het had best veel voeten in aarde om sponsors voor dit idee te werven. Schoorvoetend kwamen ze over de brug. Het zou toch geen bloot-kalender worden? Stel je voor! Blote mannen tussen de bloemkolen. Dat zou de verkoop van tuinbouwproducten niet ten goede komen. Onzin natuurlijk, zo’n belegen houding, maar wel kenmerkend voor een traditionele sector.
Nomineren ging aanmerkelijk makkelijker. Echtgenotes, vriendinnen, kinderen, ze plaatsten met veel enthousiasme hun mooiste exemplaren op de site [www.trotsetuinders.nl]. Aan ons de benijdenswaardige taak om ze te beoordelen. We deden het met veel plezier. Ik voelde me zelfs een beetje als Yvonne Jaspers aan een tafel vol foto’s. Uiteindelijk kozen we er twaalf, verdeeld over alle leeftijdscategorieën. We kozen ze niet op de omvang van hun bedrijf, maar omdat ze gedreven zijn in hun vak. Leuke, aardige mensen.

Stroomversnelling
@TrotseTuinders kreeg een eigen twitteraccount met meer dan 600 volgers en het project raakte in een stroomversnelling. In september gingen ze stuk voor stuk op de foto en de stemming steeg. Een jonge vormgeefster bedacht een mooie kalender, die 1 november in A2 formaat van de persen rolt.
Onder embargo hebben al enkele mensen de kalender gezien. De reacties zijn heel positief. Het voelt als een opluchting dat er een positief project in de tuinbouw gaande is, na een zwaar jaar vol EHEC-ellende. Agnes van Ardenne van het Productschap Tuinbouw vindt het een eer om de eerste kalender in ontvangst te nemen. Dat gaat ze op 1 november doen.
Dit artikel afdrukken