Het glas is mondgeblazen. De stop blijft uitstekend zitten en het zeefje is bedoeld om droesem tegen te houden.

Oud? Theezeefje!
Dat laatste is een beetje onzin, want droesem hoort vooral bij oude wijnen. En oude wijn doe je niet in een karaf waarin een groot oppervlakte van het vocht aan de lucht bloot staat. Lucht laat de wijn immers oxideren en verzuren. Daar wordt oude wijn niet lekkerder van. Integendeel.

Daar moet je heel anders mee omgaan.

De strengen depot die zich in oude en ongefilterde wijnen kunnen vormen, wil je niet in je glas hebben maar wil je ook niet laten verpesten door te veel lucht waardoor ze verroesten (het Nederlandse woord voor 'oxideren'). Zulke wijnen kun je in een karaf doen zoals die nog in de kast stond bij je opa en oma - als die tenminste al minstens 90 jaar zouden zijn geweest. Het is zo'n kleine, waar maar weinig vloeistof in kan; hooguit 75 cl. Veel beter is het, ze voorzichtig uit de fles te schenken en met een theezeefje boven de laatste twee glazen de droesem op te vangen. Het staat niet elegant, maar is wel zo prettig en effectief.

Jonge patsers
De Blomus is een ander verhaal. Hij is er voor jonge patsers die gemaakt zijn van druiven met dikke schillen, zoals Cabernet Sauvignon (uit de Bordeaux en inmiddels overal in de wereld), volle Syrah (Frans)/Shiraz (Engels) en Tannat (een vnl. net boven de Pyreneeën geteelde druif). Mensen die niet de tijd hebben om er op te wachten of die nét te harde jonge wijnen van met name de Cabernet Sauvignon bij hun super kopen om dezelfde week nog te drinken hebben er alle voordeel van.

Je giet de wijn via het zeefje in de stop in de karaf. Geniet van het prachtige spektakel: als in een regendouche spoelt de wijn langs de wanden van de Blomus naar beneden. Zo wordt hij lekker belucht en verzachten de scherpe randjes. Heb je een biologische of natuurlijke, ongefilterde wijn te pakken, dan vangt het zeefje juist de vuile droesem op die ze daar tegenwoordig in laten zitten om hip te doen. Daarna schenk je via de schenktuit de wijn gemakkelijk en zonder prut uit.
Echt, je proeft het verschil. Warm aanbevolen, ook voor heel gewone dagelijkse wijnen die jong gedronken moeten worden maar nét die lift van een beetje lucht kunnen gebruiken.

Ik kocht mijn Blomus (€ 59,95) bij de sympathiekste designwinkel van Utrecht: Mobach.

Fotocredits: still uit Blomus-demo filmpje
Dit artikel afdrukken