Idealiseren en romantiseren van de kleine zelfstandige in de voedingsdetailhandel getuigt niet van kennis over de bedrijfjes. Het was ongelofelijk hard werken voor een heel klein inkomen.

Maar je mist ze. De slager en de groenteboer en de eigenwijze kruidenier.

Dat ze uit steden en dorpen zijn verdwenen wisten we al. Het is nu weer eens vastgesteld in een rapport.

Ze kunnen het niet kunnen bolwerken. Maar er is iets anders. Dat wist ik niet. Geholpen door de wet wordt ze toegang onthouden tot winkelcentra. Iemand die in een winkelcentrum een plek huurt en er vanaf wil mag zelf een nieuwe huurder aanwijzen en dus wordt dat de huurder die hem het meeste sleutelgeld geeft. Erg?

Ja. Alle winkelcentra in Nederland zijn aldus veroverd door Blokker, Kruidvat, Hema, AH, Zeeman en noem er nog twee. Alle winkelcentra in Nederland zijn identiek. En stomvervelend. Voor wie het niet wist: Blokker is ook Bart Smit, Xenos, Marskramer, Leen Bakker, Intertoys en nog zo wat overal dezelfde winkels. Het werkt ook zo dat Blokker en een paar andere concerns samen uitmaken wie er in een winkelcentrum bij komt en wie niet.De grootste verhuurder van winkelcentra ziet het schijnheilig met lede ogen aan: het aantal bezoekers loopt gestaag terug. De verhuurder zou graag hier een daar een zelfstandige avonturier winkelruimte bieden, iemand die leven brengt in de brouwerij.

Zie een fantastisch stuk hierover in NRC-Handelsblad van vanavond.

Het janken van de verhuurder.

Hij beroept zich op de wet. Maar ik roep alvast, weg met de Blokkers en visboer kom alsjeblieft terug! De huur moet drastisch omlaag.
Dit artikel afdrukken