Al in augustus merkte een aantal bijenhouders in de buurt van Ribeauville in de Elzas dat hun bijen de honingraten vulden met niet-geïdentificeerde groene en blauwe stofjes, zo meldt persbureau Reuters mét een veelzeggende foto als bewijs voor de ramp.

In de Elzas zijn ongeveer 2.400 imkers actief. Jaarlijks produceren ze 1.000 ton honing. Frankrijk is een van de grootste honingproducerende landen in Europa, in totaal wordt er zo'n 18.330 ton geproduceerd. Maar ook in Frankrijk hebben imkers te maken met de verdwijnziekte, verminderde opbrengsten en de gevolgen van de strenge winter van 2011-2012.

De imkers gingen op zoek naar de herkomst van de opvallende fourageeropbrengsten. Ze kwamen er al gauw achter dat op zo'n 4 kilometer afstand een biogasinstallatie van Agrivalor staat. Daarin wordt onder andere restafval van een Marsfabriek verwerkt. Dat restafval bestaat uit M&M's, het snoepje dat wel in de mond maar niet in de hand smelt. Tegen dat laatste worden de chocoladesnoepjes beschermd door een felgekleurd suikerhoudend glazuurlaagje.
De slimme bijen bleken de glazuurrestjes als een makkelijk toegankelijke suikerbron ontdekt te hebben.

Het management van de biogasfabriek werd op de hoogte gesteld. Er zijn meteen maatregelen genomen om te voorkomen dat de bijen nog van de M&M's kunnen snoepen.

De imkers zitten met een strop. Blauw is een kleur die niet met eetbaar geassocieerd wordt. Of zou er iemand op het idee komen het gat in de markt voor 'Smurfenhoning' te vullen?

Fotocredits: artikel in Time Newsfeed, foto Vincent Kessler/Reuters, French apiarist Andre Frieh holds a sample of normal honey (right) besides a blue colored one (left) at his home in Ribeauville near Colmar, Eastern France, October 5, 2012.
Dit artikel afdrukken