De verpakking bestaat uit PLA (polyactide) dat gemaakt is door bacteriën en uit bio-PET gemaakt van plantenresten. Aan de biopolymeren zijn nanodeeltjes toegevoegd die het verpakte voedsel beschermen tegen zuurstof uit de omgeving om het product langer houdbaar te maken.

De onderzoekers van het Noorse onderzoeksinstituut SINTEF ontwikkelden bovendien sensors die registeren of de temperatuur op enig moment te hoog is geweest of dat een product te zuur is geworden. De sensoren kunnen door middel van nanocapsules stofjes afgeven zodra de temperatuur te hoog is of de zuurgraad te laag.

Onder invloed van die stoffen verkleurt de verpakking zodat winkeliers en consumenten kunnen zien dat een product niet meer voor consumptie geschikt is.

Gênant
“Het is misschien gênant voor een retailer om geconfronteerd te worden met rijen vol rode verpakking” zegt onderzoeker Åge Larsen. Daarom wil het onderzoeksteam stoffen ontwikkelen die niet per se zichtbaar zijn voor de consument maar die fabrikanten en retailers wel kunnen lezen.

De onderzoekers maakten 4 prototypen, waaronder een verpakking voor zeevruchten en een folie voor de bescherming van borden met eten.
Dit artikel afdrukken