image

In Nederland geproduceerde biologische melk is rijker aan belangrijke meervoudig onverzadigde vetzuren dan gangbare melk. Dit blijkt uit een systematische vergelijking van Nederlandse consumptiemelk door het Louis Bolk Instituut en de Animal Science Group van Wageningen UR. Biologische melk bevat 60% meer Omega-3 en 20 tot 72% meer CLA dan gangbare melk. Doel van dit onderzoek was om meer inzicht te krijgen in hoeverre de melkkwaliteit van biologische zuivel onderscheidend is van gangbare zuivel. En, zo ja, hoe dit verder kan worden verbeterd. Het onderzoek bevestigt dat een natuurlijkere manier van vee houden zonder kunstgrepen een kwaliteitsproduct oplevert dat past bij een gezonde voeding voor de mens, stelt het Louis Bolk Instituut. Het definitieve onderzoeksrapport verschijnt eind dit jaar.

Meer gras en klaver
Dat biologische melk rijker is aan goede vetzuren is al langer bekend. In Nederland was dit echter nog nooit eerder systematisch onderzocht. Voor de vergelijking zijn in 2006 elk kwartaal zes pakken gangbare en zes pakken biologische consumptiemelk onderzocht. Vooral in het voorjaar en in de zomer is het verschil in CLA-gehalte groot. Het loopt uiteen van 35 tot 72%. In deze periode grazen biologische koeien volop in de wei. Ze eten dan meer gras en klaver dan gangbare koeien. Het verschil in Omega-3 vetzuren is vrij constant gedurende het jaar en bedraagt ruim 60%. De oorzaak hiervoor is deels nog onduidelijk, maar hangt ook samen met een hoger aandeel grassen en kruiden.

Kleiner verschil in stalperiode
Het verschil in CLA-gehalte in de stalperiode is slechts 20%. De gegevens van het vierde kwartaal zitten hier nog niet in. Aanpalend maandelijks onderzoek van het Louis Bolk Instituut op 16 biologische melkveebedrijven, wijst ondertussen uit dat minder snijmaïs, krachtvoer en kuilgras voeren het CLA-gehalte en in minder mate ook het Omega-3 gehalte verder verhogen. Jong gemaaid, snel gewonnen kuilgras geeft over het algemeen een hoger CLA-gehalte in de melk dan gewoon kuilgras. Daarnaast lijken kruiden in oudere graslanden en met name rode klaver een positief effect te hebben op het gehalte goede vetzuren.

Positieve gezondheidseffecten
Zuivel en vlees zijn vrijwel de enige bron voor CLA vetzuren. Omega-3 vetzuren zitten daarnaast ook in vis. Aan deze vetzuren worden diverse positieve effecten op de gezondheid toegeschreven. Zo kunnen ze de kans op bepaalde vormen van kanker verminderen. Daarnaast is CLA waarschijnlijk belangrijk bij het voorkomen van allergie en astma, en bij het versterken van het immuunsysteem. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de opbouw van het zenuwstelsel en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.

bron: Louis Bolk Instituut
Dit artikel afdrukken