image

Tot voor kort was biologische voeding wetenschappelijk gezien niet gezonder. Net als marktonderzoekers, noemde een Engelse minister nog niet zo lang geleden de keuze voor biologisch een kwestie van lifestyle. Niet zo verwonderlijk, want toon wetenschappelijk maar eens aan dat biologische voeding een gezondheidseffect op ons lichaam heeft. Sterker nog, ik durf er iets onder te verwedden dat een gezonde lifestyle veel gezonder is dan een keuze voor biologische producten. Wetenschappelijk aantoonbaar!

Nu zou uit een Californisch onderzoek blijken dat kiwi's van biologische teelt gezonder zijn dan gewone. Ze bevatten meer polyfenolen en hebben een krachtigere antioxidante werking. Daardoor beschermen ze beter tegen vrije radicalen en dus tegen de vorming van kanker.

De verklaring is eenvoudig: omdat bij de teelt van biologische kiwi's minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, moet de plant zijn eigen afweer harder laten werken. Met alle voordelen voor ons.

Maar waarom was dit voorheen nou niet aantoonbaar?

In het bericht op 999today.com wordt in één moeite door gesproken over de grootte van de markt voor biologisch. Ik pikte het berichtje vanmorgen op uit de nieuwsbrief van Biofach.de.
Het gaat nu dus snel door de markt.

Ik ben benieuwd of volgende week een grootgrutter een berichtje uitbrengt dat er een run is ontstaan op organic kiwi's. "Sorry dat ze tijdelijk zijn uitverkocht. Vanaf volgende week gaan we over op dubbele voorraden." Voor iemand mocht denken dat ik cynisch ben: ik heb nog altijd een voorkeur voor natuurlijk eten en stoor me niet erg aan wat daaromtrent wetenschappelijk bewezen zou zijn. Ik weet nl. wat de grenzen van die wetenschap zijn. Ik stoor me wel aan misbruik van wetenschap als verkoopargument.
Dit artikel afdrukken