imageEindelijk hebben ze het voor elkaar. Via de weg van de propaganda en de denkbeeldige pijn in hun eigen stadse onderbroeken heeft het naieve deel van de dierenbeweging bereikt wat niet bereikt had moeten worden: ook voor diervriendelijk gehouden, biologische varkens is castratie na verdoving als oplossing gekozen tegen berengeur. Of dat nu evenveel stress oplevert als onverdoofde castratie of niet, doet er niet toe. Zoals ziezo.biz het zegt: "hoewel met de verdoving zelf ook stress is gemoeid, is er volgens de VBV en Biologica per saldo sprake van welzijnsvoordeel."

Je mag zelf interpreteren wat daar staat, maar het lijkt erop dat je rustig mag lezen 'onder druk van een negatief imago in de publieke opinie doen we dit maar, hoewel het misschien ook anders zou kunnen'.

We hebben het er hier al vaker over gehad: kleine varkensberen hoeven helemaal niet gecastreerd en dus ook niet verdoofd te worden. Berengeur kun je heel dierinteger anders aanpakken. Door te detecteren of door jonger te slachten. De vervelende castratie - waar varkenshouders ook zelf tegenop zien - vergt nu twee handelingen en verandert heel waarschijnlijk niets.

Misschien komt Hans Dorrestein straks met een nieuw liedje, dat hij kan zingen met een varkensmasker over zijn hoofd: bio 'snie fijn, bio doet pijn.

Bravo dierenvrienden die hier voor hebben gezorgd (gelukkig, niet allemaal - biggen met ballen spreekt verstandige taal). De oplossing zat niet in verdoven. En het probleem niet in castratie, maar in onze handelspolitiek: "een belangrijk deel van de Europese vers vleesmarkt is niet gediend van vlees van beren (uitgezonderd Verenigd Koninkrijk, Spanje, Ierland, Portugal en Griekenland). Nederland exporteert een groot deel van het varkensvlees naar Duitsland en het is met name dat land dat geen vlees van beren wenst af te nemen." (bron: www.knmvd.nl).

En nu: straks toegeven dat het toch anders kon en het probleem al die tijd verkeerd is 'aangevlogen'?

Als het niet zo triest was, zou ik me er weer vrolijk om maken: de dierenbeweging schaadt de belangen van dieren door stadse onnozelheid.
Dit artikel afdrukken