image

Daar kreeg ik me toch gisteren op mijn kop. Volgens Michiel Korthals zou ik niet hebben nagedacht voor ik over biofuels en eten schreef. Wouter Klootwijk kwam daar bovenop met het vermoeden van dromerige wetenschapsbeoefening van mijn kant.

Die woeste winden woeien plotseling om een stukje van een dikke maand oud. Ik had het hier niet zo moeten schrijven, want het gaat te specifiek over een situatie in Zuid-Frankrijk die me ergert. De positie van de groenen. Ze zijn alleen maar 'tegen', wat ze wel willen behalve terug naar het oude is volstrekt onduidelijk.
Dat is een behoorlijk incrowd onderwerp en hoort hier eigenlijk niet. Hoewel ... het is een aardig voorbeeld van je verstand niet gebruiken en exemplarisch voor veel probleembenaderingen vanuit de romantische hoek (waaronder Klootwijk het Consumentenplatform, waarvan Korthals deel uitmaakt, lijkt te scharen).

Het gesteggel moet je zelf maar even nalezen. Hier nu maar eens door naar concurrerende oplossingen om met het CO-2 probleem om te gaan. Een prachtartikel in Trouw Groen dat - als je het al dromend leest - heel nieuwe perspectieven biedt: laat algen de CO2 opeten en wij de algen. Een Nederlandse vinding uit 1890, nu vercommercialiseert door Ingrepro BV in Borculo (Gld) dat als eerste bedrijf in Europa CO2 probeert om te zetten in voedsel. Het bedrijf is nog piepklein en verdient daarom alle aandacht.

Stel je voor:
- algen produceren Omega-3, nuttig als toevoeging in ons eten zonder dat we er vis voor hoeven te vangen
- algen zijn visvoer voor kweekvis (zodat we de zeeën niet meer leeg hoeven te roven voor visvoer die de wilde vis alsnog berooft van perspectief)

En, als we het dan toch willen: algen blijken ook nog eens efficiënte biobenzine producenten. Het artikel zegt: "een hectare groene algen zet, afhankelijk van de soort, jaarlijks ruim honderd ton CO2 om in vijftien tot twintig ton biodiesel. Ter vergelijking: koolzaad levert twee a drie ton olie per hectare. En algenteelt legt minder beslag op landbouwgrond."
Algenteelt is dus nu al 500 tot 1000% efficiënter dan biofuels op basis van het overal opschietende koolzaad.

Nuance en technische feiten, en dan pas praten in plaats van feitledige dagdromen. Daar ging het me stiekum toch om. En nu zo langzamerhand eens rekenen (daar vroeg Klootwijk terecht om, want het publiek hoort er nooit over): hoeveel miljoenen hectares aarde gaan biofuels straks kosten vs hoeveel hoeft het er niet te kosten?

Algen horen er in ieder geval ook bij. Net als (de geest is nu toch uit de fles) sommige landschapjes in Z-Frankrijk die je naar mijn bescheiden mening na de wijn - de EU heeft pas bakzeil moeten halen op zijn oorspronkelijke plannen, maar het probleem komt vanzelf weer terug - kunt inzaaien met koolzaad of andere gewassen in plaats ze prijs te geven aan ontwikkelaars van OG-projecten midden in the middle of nowhere. Da's weer een andere nuance. En er zijn er nog veel meer.

Wat dacht je van het beperken van onze energieconsumptie zelf?

Ook zo'n zin in een plasma-TV en, met het oog op de warme zomer, een stevige airco ('s winters kopen, dan zijn ze in de aanbieding)?
Dit artikel afdrukken