Het besluit werd genomen omdat Europa Roomser was dan de Paus. Bij het maken van wijn worden niet-biologische hulpstoffen gebruikt, zoals bijv. aangekochte gisten. Daarom mocht de wijn niet biologisch heten. Dat was hij immers niet voor de volle 100%.
Dit beleid zette Europese biologische wijnboeren op een achterstand ten opzichte van concurrenten uit de nieuwe wijnlanden, zoals de VS, Chili, Australië en Zuid-Afrika. In die landen mag wijn van biologische druiven doch met toevoegingen van niet-biologische aard gewoon 'biologische wijn' heten. Dergelijke wijnen mogen met hun oorspronkelijke etiket in Europa verkocht worden.

"Deze regels zullen de ontwikkeling van de biologische wijnmarkt stimuleren", zegt Uwe Hofman, lid van de IFOAM. Tegelijkertijd moet geconcludeerd worden dat biologisch de deur open zet voor verdere verwatering van zijn keurlabels. Er zijn consumenten die zich druk maken om minieme hoeveelheden ingrediënt in hun voeding dat niet van natuurlijke aard is. Voor hen zijn de nieuwe regels geen verbetering van het vertrouwen dat zij in de zuiverheid van biologisch/organic kunnen hebben.

Fotocredits: Vintuitive
Dit artikel afdrukken