Ik krijg net de nieuwsbrief binnen van Biofach. Met trots melden ze dat 1 op de 3 Britse consumenten inmiddels biologische producten koopt.
1 op de 10 consumenten zou biologische fastfood kopen (zoals pizza's, mues- en cruesli en misschien zelfs wel een zakje frites van biologische aardappelen gefrituurd in al even biologische arachide olie). Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van supermarktketen Sainsbury's (de zakelijke partner van Jamie Oliver).
Waarom loopt het zo goed?
Volgens Sainsbury's gaat het om de volgende factoren:
- mensen willen weten waar hun eten vandaan komt
- mensen zijn zich bewust van de relatie tussen eten en gezondheid
- een bredere keuze
- lagere prijzen
Lagere prijzen? Tsja, wat is dan die 'bio'? De kostprijs van een natuurlijk geteeld product ligt nu eenmaal veel hoger dan die van een 'normaal' product. Reden waarom de Engelse bio-boer niet zo blij is met dit soort supermarktstrategieën.
De onderzoeksresultaten zijn na te lezen in The Guardian.
Dit artikel afdrukken
1 op de 10 consumenten zou biologische fastfood kopen (zoals pizza's, mues- en cruesli en misschien zelfs wel een zakje frites van biologische aardappelen gefrituurd in al even biologische arachide olie). Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van supermarktketen Sainsbury's (de zakelijke partner van Jamie Oliver).
Waarom loopt het zo goed?
Volgens Sainsbury's gaat het om de volgende factoren:
- mensen willen weten waar hun eten vandaan komt
- mensen zijn zich bewust van de relatie tussen eten en gezondheid
- een bredere keuze
- lagere prijzen
Lagere prijzen? Tsja, wat is dan die 'bio'? De kostprijs van een natuurlijk geteeld product ligt nu eenmaal veel hoger dan die van een 'normaal' product. Reden waarom de Engelse bio-boer niet zo blij is met dit soort supermarktstrategieën.
De onderzoeksresultaten zijn na te lezen in The Guardian.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat suikerverhaal, dat skip ik even, daar kan ik niets zinnigs aan toevoegen. Maar dat verpakkingen in NL hip zouden zijn? Dat ben ik echt helemaal niet met Brigitte eens. Ik vind het spul in onze biowinkel lekker om te eten en dat is het dan. Echt beschamend slecht hoe die doosjes en potjes eruit zien. In België verkopen ze door Philip Starck ontworpen verpakkingen voor de bio spullen (ik bedoel niet hun huismerk met oranje en groen). Hoeft volgens mij niet duur te zijn dat eens wat aantrekkelijker te maken.
Een mooi bericht. Zou er dan toch een trend waarneembaar zijn? De consumptiemaatschappij maakt plaats voor een kwaliteitsmaatschappij?
Dit geldt niet alleen voor onze voeding. Ook op het gebied van beleggen wordt de oproep luider zelf het heft in handen te nemen. Bekende columnisten schrijven hier steeds vaker over.Verdiep je erin!
Erg leuk om te lezen dat deze ontwikkeling zich niet alleen beperkt tot financiële zaken. Blijkbaar dus ook op het gebied van voeding.
Goed weekend,
Arnoud
@Jacobus, we kruisten. Zeker we hebben geen suiker nodig. Het zijn loze calorieën. Voor zover ik weet bevatten ook niet-geraffineerde suikers weinig nuttigs anders dan die calorieën. Maar een normaal gebruik (ik laat de definitie daarvan maar even) van suiker criminaliseren vind ik echt over de top: de eerste smaak die mensen proeven is zoet (moedermelk).
Daarmee komen we in een ander debat: we zijn 'zoetdoof' geworden omdat in zoveel teveel suiker zit. Die mooie subtiele zoetjes in vruchten, zgn. 'zure' wijn, roodvlees, een aardappel etc. proeven we niet meer. Terwijl dat nou juist 'lekkere' en 'helemaal-niks-mis-mee' suikers zijn.
Dick, ik zal in ieder geval nooit ophouden suiker als zodanig te verbannen. Suiker is het grootste gif wat de mensheid sinds [met dank aan] de industrialisering te verwerken heeft gekregen, Brigitte heeft volkomen gelijk. De staatgevaarlijkheid van mijn persoontje neem ik dan maar op de koop toe. Evenals het feit dat andersdenkenden zoals ik blijkbaar dwazen zijn die dooremmeren over een onderwerp.
Jacobus
@Brigitte, zolang er natuurwinkels zijn die de klant vermanend toespreken als die het waagt een ander pak rijst dan bruine te pakken, blijft het de moeite waard hier aandacht voor te vragen ;-)
En die suiker: geraffineerde suiker. OK! En dat alles gezoet is, ook OK! (ik had laatst een potje dillesaus uit Helsinki in huis - wat een verademing: eindelijk eens geen suikerpotje).
Maar suiker is ... hardstikke OK!!! Laten we ophouden suiker als zodanig te verbannen. Mensen die dat doen zijn net zo staatsgevaarlijk als de dwazen die blijven dooremmeren met die stoplichtjes. Het gaat om hoeveel je gebruikt (uiteraard: ongemerkt binnenkrijgt, weet je hoeveel suiker er in brood zit?!?)) en in wat voor context (maw hoeveel je verbrandt).
Toevoeging (15:38): de OK's in de voorlaatste paragraaf betekenen dus niet 'hardstikke OK!" maar zo'n beetje het tegengestelde. Dit voor het geval ik op dat punt misgelezen zou worden (wat ik een beetje vermoed, waarvan acte)