De 20 deelnemers verschillen onderling sterk. Van een 125-jarig familiebedrijf met generaties aan kennis tot een zij-instromer die de kneepjes van het vak in Frankrijk leerde. Van lokale bakker tot Neerlands grootste grootgrutter. Sommige bakkers werken met dezelfde akkerbouwers of molenaars. Toch bakken ze er een heel verschillend brood van.

Deze week zal een vakjury bestaande uit bodemkundige Jan Willem Erisman (Louis Bolk Instituut), akkerbouwer Jopie Duijnhouwer (Tuinderij Haverkamp), bakker Carl Siegert en LCA-deskundige Hans Blonk (Blonk Milieu Advies) beslissen welke vijf bakkers er door mogen naar de finale op 6 februari aanstaande in Amersfoort. Daar kiest een smaakjury bestaande Felix Wilbrink, bakker Carl Siegert en journaliste Loethe Olthuijs uit de kandidaten het lekkerst smakende 'Beste Brood van Nederland'.

Het onderwerp van 'goed brood' leeft onder bakkers, molenaars en akkerbouwers. Dat zagen we aan de levendige gesprekken die de afgelopen twee weken hier op Foodlog plaatsvonden. Er kwam een berg vakkennis boven tafel, waarvoor meelezers zelfs achter de schermen hun waardering uitten. Er werd gesproken over eiwitgehalte en eiwitkwaliteit van nieuwe en oude graanrassen. Over zonuren, bodem, de juiste bemesting en mengteelten om de kwaliteit van het graan te vergroten. Over de kunstgrepen en al dan niet overbodige toevoegingen in maalderijen. Over de grondige vakkennis van molenaars en bakkers die nodig is om het karakter van een specifiek graan te ontdekken en er goed meel en brood van te kunnen maken. En over de vraag of je genot boven 'duurzaamheid' mag stellen door graan uit Frankrijk in plaats van Nederland te halen. Een spannende vraag die het dilemma rond duurzaamheid in een notendopje samenbalt: zijn wij er om duurzaam te zijn of dient duurzaam ook ons genot?

Afgelopen vrijdag schreven de laatste van de in totaal 21 deelnemers zich in voor de verkiezing. Méér dan de vier verkiezingen (paprika, varken, appel en kaas) die NieuwVers al eerder organiseerde. Een van de kandidaten, bakkersopleiding Bakery Institute uit Zaandam, verkoopt vooralsnog zelf geen brood, en zal dan ook niet meedingen naar de titel van 'het Beste Brood'. Wel laten ze graag hun brood proeven tijdens de publieksproeverij. De kandidaten voor de wedstrijd zijn:

Hartog's volkorenbakkerij - Hartog's volkorenbrood
Kampioensbakker Paul Berntsen - Paultjes Bruin
Bakkerij Tom van Otterloo - Halls desem volkoren
De Veldkeuken - Speltbrood
Bakker Piet - Puur Veluws Desem
Spelt Bakkers - Pain de Mer
vanmenno - desembrood naturel bio
Bakkerij Schuld - De Oldebroeker of Broeklander bruin
De Streekbakker - Spelt lijnzaadbrood
Lekker Brood - Speltbrood Bio
Ahold - Stevig Speltbrood
Bakkerij van Heesijk - Borkels Molenbrood
Bakker Meelmuts - Pain Complèt
Bakkerij Van Bentum - Regio Brood
Vroeg - Roodkorn Vloerbrood
Bisschopsmolen - Landbrood
Den Boer - Hoopvol
Bakkerij `t Kraayennest - Steenvloer gebakken Desem Wit
Market Food Group (Le Perron) - Cranbrody
Sallands houtoven brood - Pain de campagne

De informatie die door de kandidaten werd aangeleverd is te vinden in DEZE BIJLAGE (downloadbaar).

Samen met de lezers buigt de vierkoppige vakjury van vakinhoudelijke deskundigen zich over de vraag wie er door mogen naar de finale. Daarin heeft bakker Carl Siegert de lastige taak zijn collegabakkers te bevragen en beoordelen. We hebben hem bereid gevonden die taak toch op zich te nemen en zich niet kandidaat te stellen. Daar zijn we hem dankbaar voor.

De vakjury zal zijn vragen aan de kandidaten, keuzen, overwegingen en onderling overleg om tot 5 uiteindelijke kandidaten te komen hieronder kenbaar maken. De lezers kunnen gewoon met hen meepraten en hun keuzen en overwegingen duidelijk maken. Op 1 februari aanstaande maakt de vakjury aan het einde van de middag de vijf finalisten bekend.

De Finale waarin de smaakjury het Beste Brood van Nederland kiest vindt, tegelijk met een publieksproeverij van alle deelnemende bakkers, plaats op 6 februari bij Perron 4/5 aan het station van Amersfoort van 9-11 's ochtends. Vanwege de beperkte capaciteit is aanmelding voor niet-deelnemers vereist. Dat kan via Dorine Ruter (dorine.ruter@urgenda.nl of 0646 591 747).

Fotocredits: Bread, uitsnede kattebelletje
Dit artikel afdrukken