Zo ongeveer de eerste agrariërs die aan de bel trokken na het sluiten van de Russische grenzen voor Europese landbouwproducten, waren de Belgische perentelers. Zij voorzagen met een een prachtige oogst op komst en een omvangrijke export naar Rusland onmiddellijk problemen. Maar zaten bepaald niet bij de pakken neer: een golf aan creatieve acties overspoelde onze zuiderburen. Reclamemakers staan versteld van het effect van de perenacties, schrijft Vilt: 'de Belgische peer is het nieuwste wonder van de marketing'. De peer is sinds de boycot het best-verkopende product van België.

Solidariteit sterker dan bedachte reclamestunts
De marketeers schrijven de 30% extra perenafzet op de binnenlandse markt toe aan de gevoelens van solidariteit die bij de Belgische consumenten zijn ontstaan. “Blijkbaar is solidariteit soms sterker dan bedachte reclamestunts”, zegt reclameman Marc Fauconnier. De peer is een symbool geworden: "een soort verborgen, nationalistische middelvinger. De peer belichaamt protest tegen Poetin, en samenhorigheid met onze boeren. En dat werkt, zoveel is duidelijk”, zegt zijn collega Marc Wellens.

Een goed gevoel
De reclamewereld beziet het perenspektakel met bewondering. Van enigszins vergeten product tot topper, zo'n ommezwaai is in de voedingsmarkt zelden gezien. Wat als 'authentiek', lokaal protest tegen Poetin begon ('stoof Poetin een peer') werd zelfs door Samsung opgepikt - die er concurrent Apple even fijntjes mee jende. Ingace Glorieux, socioloog aan de VUB, weet de collectieve perenhype goed te plaatsen. "We kopen graag iets dat ons een goed gevoel geeft”, zegt hij. Denk ook maar aan onze bijdragen voor goede doelen. Daarbij geldt: hoe lager de drempel, hoe gemakkelijker we meedoen. En wat is er nou simpeler dan een paar peertjes meenemen bij het boodschappen doen?

Fotocredits: Dan Connolly
Dit artikel afdrukken