Volgens De Block gaan digitale gezondheidstoepassingen in de nabije toekomst deel uitmaken van de gezondheidszorg. "Digitale toepassingen geven patiënten de mogelijkheid copiloot te worden van hun gezondheid", aldus De Block. Via 'quantified self'-apps kunnen mensen bijvoorbeeld hun hartslag en bloeddruk bijhouden met hun smartphone of een beweeg- of afvalprogramma volgen.

Gemis aan regelgeving
Het probleem is echter dat nu nog geen regelgeving rond die apps bestaat, er ook geen juridische kader is en een vergoedingsmodel voor zorgverleners ontbreekt. Daarom wil De Block zo snel mogelijk nagaan wat nodig is om apps te integreren in de Belgische gezondheidszorg. “Gezondheidsapps zijn een win-win situatie voor patiënt én voor zorgverstrekker. Patiënten kunnen hun gezondheid zelf permanent opvolgen maar ook sneller laten opvolgen. En de administratieve last voor zorgverstrekkers zal dalen want zij kunnen veel eenvoudiger en ook sneller de digitale informatie uitwisselen”, aldus de minister.

De Block wil in 5 domeinen proefprojecten opzetten: diabeteszorg, geestelijke gezondheidszorg, acute stroke-zorg, cardiovasculaire zorg en zorg voor patiënten met chronische pijn. Eén van de belangrijkste criteria waaraan de apps moeten voldoen, zijn privacy- en veiligheidsgaranties. De minister van Digitale Agenda en Telecom, Alexander De Croo, is ook betrokken bij het project.

De 3.013 beschikbare apps bleken in totaal 666.169.136 keer gedownload te zijn
Gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing
Dat er behoefte is aan inkadering van gezondheids-apps, blijkt ook uit het begin deze maand op de European Obesity Summit gepresenteerde onderzoek naar gewichtsbeheersings- en afval-apps door onder meer de Leuvense wetenschapper Dr Charoula Nikolaou. De onderzoekers brachten mobiele afval-apps in kaart. De 3.013 beschikbare apps (2.196 in Google Play Store, waarvan 1.808 gratis, 817 in Apple iTunes, waarvan 352 gratis) bleken in totaal 666.169.136 keer gedownload te zijn. De meest populaire apps op dit moment zijn fitbit, myfitnesspal en Noom.

Maar, merken de onderzoekers op: "Voor zover wij kunnen beoordelen, is nog geen 0,5% van de onderzochte apps ontwikkeld door een gecertificeerde gezondheidsorganisatie of universiteit, 17 van het totaal. Er zijn ook nog geen gepubliceerde data over de effectiviteit van apps voor gewichtsbeheersing of het voorkomen van gewichtstoename."
Dit artikel afdrukken