imageHet eetpatroon van Belgen verandert aanzienlijk, zo leert een enquête van supermarktketen Delhaize onder 4.500 consumenten. Onze zuiderburen kiezen steeds meer voor gezonde alternatieven, terwijl zij ook vaker van gerechten uit de buitenlandse keuken genieten. Gezond wordt vaak ook als lekker ervaren.

Delhaize enquêteerde samen met marktonderzoeksbureau Roularta ongeveer 4.500 consumenten via het mediapoll panel van Roularta en de site van Delhaize. Hen werd gevraagd naar tendensen in voedingsgewoonten, of zij vaak buitenlandse gerechten eten en of men zelf nog kookte. Delhaize gebruikt de uitkomsten voor het bijstellen van het assortimentbeleid. De Belgen koken nog volop: 43% kookt iedere dag en nog eens 25% kookt zes van de zeven dagen. Meer dan de helft gaf aan koken als plezierig te ervaren, voor een kleine 40% is koken zelf een hobby. Maar liefst 58% van de ondervraagden gaf aan bij het koken meer olijfolie te gebruiken dan vijf jaar geleden. Boter wordt daardoor minder gekocht. Ook pasta en wokgerechten winnen aan populariteit, wat ten koste gaat van gekookte aardappelen. 44% beweert meer vis te eten, wat overeenkomt met de daling in de vleesconsumptie. Ook de aankopen van vers fruit zijn sterk gestegen.

Deze verschuiving in aankopen komt overeen met de wens van consumenten om gezonde producten te eten. Door de week zijn andere belangrijke aankoopargumenten: gemakkelijk te bereiden, gevolgd door snelheid van bereiding en smaak. In het weekeinde wordt smaak (na gezondheid) het belangrijkste gevonden. Maar liefst 93% van de ondervraagden zei gezonde producten lekker te vinden.

Tien lievelingsgerechten
De top tien van lievelingsgerechten wordt aangevoerd door pasta (9,3%), gevolgd door biefstuk met frieten (7,2%), visgerechten (5,9%), spaghetti Bolognaise (4,2%), slaatjes (3,6%), witlof in kaassaus (3,3%), scampi (3,1%), kip (3,1%), mosselen (2,1%) en schaap- of lamsgerechten (2,0%).

bron: Delhaize
Dit artikel afdrukken