De peer werd uiteindelijk gered. De Belgische telers gingen in het offensief om de 50% van hun oogst die normaal naar Rusland ging, op andere manieren af te zetten. Dankzij diverse creatieve solidariteitsacties ging 'de verkoop van peren 30 procent de lucht in, zitten de prijzen vandaag terug op het niveau van april vorig jaar en zijn onze perenfrigo’s leeg', zegt Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwers (VBT) op Vilt. Ook werden alternatieve markten gevonden, zoals Duitsland, de buurlanden van Rusland, China en Canada.

Niet de peer, maar de appel
Maar nu blijkt dat de Belgen op het verkeerde paard gewed hebben. Niet de peer is het grootste slachtoffer van de Ruslandcrisis, maar de appel. Daar leken de problemen in eerste instantie overzichtelijk. Belgische telers exporteren maar 10% van hun oogst naar Rusland. Maar de overvloedige appeloogst van 2014 - 49% meer appels dan in 2013 - bleek een te grote hobbel. Vooral toen de Poolse appeltelers besloten hun voor Rusland bedoelde appels op de Europese markt te 'dumpen'.
Als het voor de peren is gelukt, waarom zou het dan nu niet nog eens lukken
De prijzen kelderden en de Belgische export viel stil. Daarom proberen de Belgen nu net als met de peren consumenten te bewegen massaal Belgische appels te gaan kopen. "Als het voor de peren is gelukt, waarom zou het dan nu niet nog eens lukken”, stelt fruitteler Florent Geerden.

Geerden legt de vinger op de zere plek. De appeltelers starten met een achterstand. De appels zijn al van de boom, dus leuke pluk-activiteiten zitten er niet meer in. Vilt begint maar vast met het wijzen op de gezondheidsvoordelen van een appeltje. Maar dat is vast niet genoeg. Wie verzint de appelvariant op 'Stoof Poetin een peer'?

Fotocredits: Belgische appels, Andreas
Dit artikel afdrukken