De Britse televisiezender gaat de recepten verplaatsen naar een archief. Dat is de omroep overeengekomen met de Britse regering. Die vond dat de omroep teveel de concurrentie aan ging met kranten. "Je wilt niet dat de BBC de nationale kranten volledig verdringt", zei de Britse Chancellor George Osborne vorig jaar. "Als je een website hebt met thema-artikelen en recepten - dan wordt de BBC website behalve de nationale omroep ook de nationale krant. [..] De BBC website is een prima product maar krijgt iets te verreikende ambities".
Verweer van de BBC dat de online concurrentie zich op wereldschaal afspeelt met partijen als Facebook, heeft niet mogen baten.

Vorige week schetste een white paper de contouren van een 'gefocuste en onderscheidende' BBC. Vandaag maakte de BBC de invulling van de jaarlijkse besparingen van £15 miljoen op zijn websites bekend. In de praktijk betekent dat dat de omroep 'magazine-achtige content' en lokaal nieuws niet meer op zijn sites zal zetten. Recepten zullen van de site naar een archief verdwijnen waar lezers gerichte zoekacties voor moeten ondernemen.

Recepten van televisieprogramma's blijven 30 dagen online beschikbaar en de plannen hebben geen betrekking op commerciële activiteiten zoals Good Food. In The Guardian gaat topchef Jack Monroe alvast in de tegenaanval. "Ik heb leren koken toen ik werkloos was dankzij de recepten online en dat de BBC deze cruciale dienst afschaft is een drama", zegt Monroe, met de belofte dat hij zijn recepten voortaan zelf online zal zetten voor het brede publiek.

Op Change.org tekenden binnen een paar uur na het bekend worden van het besluit al bijna 100.000 een petitie om de BBC recepten 'te redden'.
Dit artikel afdrukken