imageHet is al lange tijd aan de gang. We moeten niet meer eten. We moeten gezonde stofjes in onze machine stoppen. Vroeger ging het om vitaminen en mineralen. Tegenwoordig noemen we ze gewoon bij hun wetenschappelijke naam. Blue Band Idee "is verrijkt met DHA en ALA". We hebben het dus zelfs al niet meer over "essentiële vetzuren" of omega-3, 6 en 9 samenstellingen.

Rode wijn was vroeger goed voor je hart en bloedvaten (alcohol trouwens ook). Tegenwoordig moet je het drinken vanwege de antioxidanten die zorgen dat je niet verroest en de resveratrol die ervoor zorgt dat je niet ouder wordt. De tijd dat Linus Pauling nog beweerde dat een sinaasappel of kiwi (met veel vitamine-C, een antioxidant) je helpt ouder te worden is voorbij. Vroeger was levertraan "goed" voor je - over hersenen, zoals in het geval van Blue Band, werd nog niet gesproken.

Gisteren begreep ik het opeens. Kip - vroeger nog gewoon 'het lekkerste stukje vlees' - moet in de toekomst dé bron worden voor je goede verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren. Met varkens kan het ook, maar kom maar eens om de snelheid waarmee een kip vlees produceert: van ei tot filet op je bord in 6 weken! Stukken goedkoper te maken bovendien dan bijv. zalm.
Binnenkort begint het feest bij de Vomar-winkels onder de naam Balans-kip. Dat wordt nog een moreel probleem, want wat moet je nou kiezen? De biologische scharrelkip heeft lekker geleefd. De Volwaard-kip een beetje minder slecht. Maar dan de Balanskip, dat is een gewone industriekip, met een slimme voersamenstelling die ontzettend goed voor je is.
Dierenleed, je hang naar biologisch en je eigenbelang komen helemaal in de knoop. Net als het eten van kip, want echt die kip moet je hebben om zijn nuttige stofjes. De kip zelf doet er niet meer toe.

Na de merkartikelen die je natuurlijk niet koopt vanwege de smaak maar omdat ze zo goed voor je zijn (Knorr Vie, Ipsei met Rooibos, Vifit, Actimel, het 'oude nieuwe' sojadrankje van Unilever, omega-3 eieren, Fridéale van Aviko, maak de lijst zelf maar af), moeten zelfs de primaire producten er definitief aan geloven.

Let maar op, binnenkort zie je ze liggen: de Volwaard-kippen verrijkt met omega-3 vetzuren. De biologische kunnen dan al helemaal niet meer achterblijven, anders blijven die inferieure beesten liggen.

Waarom mogen we toch in godsnaam geen zalm (je-weet-wel, barstens vol goede vetzuren) en de volgende dag gewoon kip eten?

Ik ben bang dat Jaap Seidell - die het IKB-logo deze week flink saneerde en weer wat serieus aanzicht gaf - zich over een paar jaar gedwongen zal zien om heel streng toezicht te gaan houden op primaire producten ('basisproducten') en de frequentie, hoeveelheden en combinaties waarmee we die naar binnenwerken.
Krijg ik toch nog helemaal m'n zin :-(
Dit artikel afdrukken