De getallen zijn schrikbarend. We gooien 50% goed eten weg. Iedereen kan er wat tegen doen en er is ook nog eens politiek momentum om ervoor te zorgen dat het ook gebeurt. Daarom keek niemand er meer van op toen vorige week de declaratie 'Every crumb counts' het licht zag, een gezamenlijke verklaring van vele Europese voedselfabrikanten, branche-organisaties en verpakkers die hun bijdrage willen leveren aan het terugdringen van de voedselverspilling. Een streven dat Europa toch al hoog op de agenda heeft staan: het voornemen om 2014 tot jaar van de voedselverspilling uit te roepen krijgt vindt steeds meer gehoor. Per 2020 moet de verspilling van eetbaar voedsel in Europa met 50 procent zijn gereduceerd.

Niemand weet hoe groot de afvalbergen precies zijn. De getallen die we in de pers horen, zijn schattingen. Daarom zijn ze in Australië eerst maar eens gaan onderzoeken hoe het eigenlijk met hun afvalbergen zit. Op AFN wordt verslag gedaan van een onderzoek naar waar en waarom verspilling optreedt in de productieketens van zowel vers als bewerkt voedsel.

De onderzoekers, van RMIT University (Melbourne), kwamen al snel tot de conclusie dat verpakking een cruciale, gunstige rol speelt bij het terugdringen van verspilling. Volgens de onderzoekers is er sprake van een 'knowledge gap' tussen waarom en hoe verspilling optreedt en wat productontwikkelaars en verpakkingsontwerpers daarvan weten. "Voedselveiligheid is een steeds grotere uitdaging voor zowel beleidsmakers als bedrijven in de ketens van vers en verwerkt voedsel, maar tot op heden had er nog geen significant onderzoek plaatsgevonden naar de rol die verpakkingen spelen in het minimaliseren van voedselverspilling in Australië", zegt onderzoeksleider dr. Verghese.

Het Australische onderzoek schept duidelijkheid. Het laat zien wie de grootste vervuilers zijn en waar het terugdringen van verspilling al een hoge vlucht heeft genomen. Particuliere huishouden zijn de grootste bijdragers in de tonnen voedselafval die jaarlijks op de Australische vuilstorten terecht komen: 2,7 miljoen ton. Uit de industriële en verwerkende sectoren komt respectievelijk: 661.000 ton van de foodservice bedrijven, 312.000 ton van de levensmiddelenfabrikanten, 179.000 van de retail en 83.000 uit de groothandel. Opvallend is bovendien dat de verwerkende sector er in slaagt 90 procent van het afval te herbestemmen. Daar is dus nauwelijks nog sprake van verspilling.

Het onderzoek laat bovendien zien dat de juiste verpakking eten beter beschermt tijdens vervoer, in opslag, bij verkooppunten en voorafgaand aan de uiteindelijke consumptie. Dr. Verghese: “[Verpakkingen] leveren een breed scala aan functies terwijl ze helpen voedselverspilling te verminderen." In Australië weten ze nu wat ze moeten doen: betere verpakkingen maken. Dat helpt op de plek waar het om draait. Thuis!

Fotocredits: 'really?', Tyler Wilson
Dit artikel afdrukken