Gangbaar Amerikaans rundergehakt bevat veel meer ziekmakers dan antibioticavrij gehakt. Het bevat bovendien tweemaal zoveel resistente ziekmakers. Amerikaans gehakt is ook op de Nederlandse markt te vinden.
Deze bevindingen zijn te lezen in het aanstaande oktobernummer van Consumer Reports dat op 3 september in de kiosken ligt. Consumer Reports is een organisatie zoals de Nederlandse Consumentenbond. Het blad test de kwaliteit van consumentenproducten en deed voor het septembernummer onderzoek naar producten met gehakt rundvlees.
Voedselvergiftiging
Daar is een goede reden voor. Jaarlijks worden 48 miljoen Amerikanen ziek als gevolg van voedselvergiftiging. Het eten van gedeeltelijk rauw gebleven rundvlees is een van de meest veelvoorkomende redenen. Het niet goed verhitten van vlees houdt nare en soms zelfs dodelijke ziekmakers actief. Consumer Reports keek naar 5 soorten bacteriën (clostridium perfringens, E. coli, Enterococcus, Salmonella en staphylococcus aureus). In vlees van gangbare oorsprong vonden ze in 18% van de gevallen tegen antibiotica resistente bacteriën. In het geval van duurzaam vlees lag de score op 8%. Het gangbare gehakt bleekt in tachtig procent van de gevallen besmet met 2 ziekmakers. De cijfers zijn gebaseerd op een steekproef van 300 samples.
Antibioticavij
Onder 'gangbaar vlees' wordt verstaan vlees dat aan de wettelijke eisen voldoet. Onder 'duurzaam vlees' wordt verstaan vlees dat antibioticavrij wordt geproduceerd. In sommige gevallen ging het om grasgevoerd en/of biologisch vlees.
Nederland
Navraag in de Nederlandse rundvleessector leerde ons dat gehakt van Amerikaans rundvlees ook in Nederland verkrijgbaar is. Het gaat om in Nederland vermalen partijen die gebruikt worden voor het vervaardigen van hamburgers. De EU stelt als eis dat het vlees hormoonvrij is en geruime tijd voor de slacht niet met antibiotica is behandeld.
Consumer Reports wijst de Amerikaanse overheid op het belang van antibioticavrije dierhouderij, het instellen van adequate regels die kruisbesmetting in de productieketen voorkomen en het uitvoeren van deugdelijke inspecties om die te handhaven.
Helemaal doorbakken
Het voorkomen van kruisbesmetting - waarbij ziekmakende bacteriën ook op ander vlees terechtkomen - is een belangrijke extra zorg. Naarmate vlees fijner gesneden of vermalen is, neemt de kans op besmetting sterk toe. Dat komt omdat bacteriën zich aan de buitenkant bevinden. Door hele vleesdelen te versnijden of te vermalen, verspreiden die zich echter. Bovendien kan 'vuil' vlees 'schoon' vlees besmetten indien vleesverwerkers onvoldoende hygiënisch werken.
Vanwege het snij- en hygiënerisico is het beter gehakt en gemalen vlees altijd helemaal doorbakken te eten.
Het rapport How safe is your beef? van Consumer Reports is al online te vinden.
Fotocredits: Gehakt in de pan, BobPetUK
Dit artikel afdrukken
Voedselvergiftiging
Daar is een goede reden voor. Jaarlijks worden 48 miljoen Amerikanen ziek als gevolg van voedselvergiftiging. Het eten van gedeeltelijk rauw gebleven rundvlees is een van de meest veelvoorkomende redenen. Het niet goed verhitten van vlees houdt nare en soms zelfs dodelijke ziekmakers actief. Consumer Reports keek naar 5 soorten bacteriën (clostridium perfringens, E. coli, Enterococcus, Salmonella en staphylococcus aureus). In vlees van gangbare oorsprong vonden ze in 18% van de gevallen tegen antibiotica resistente bacteriën. In het geval van duurzaam vlees lag de score op 8%. Het gangbare gehakt bleekt in tachtig procent van de gevallen besmet met 2 ziekmakers. De cijfers zijn gebaseerd op een steekproef van 300 samples.
Antibioticavij
Onder 'gangbaar vlees' wordt verstaan vlees dat aan de wettelijke eisen voldoet. Onder 'duurzaam vlees' wordt verstaan vlees dat antibioticavrij wordt geproduceerd. In sommige gevallen ging het om grasgevoerd en/of biologisch vlees.
Nederland
Navraag in de Nederlandse rundvleessector leerde ons dat gehakt van Amerikaans rundvlees ook in Nederland verkrijgbaar is. Het gaat om in Nederland vermalen partijen die gebruikt worden voor het vervaardigen van hamburgers. De EU stelt als eis dat het vlees hormoonvrij is en geruime tijd voor de slacht niet met antibiotica is behandeld.
Consumer Reports wijst de Amerikaanse overheid op het belang van antibioticavrije dierhouderij, het instellen van adequate regels die kruisbesmetting in de productieketen voorkomen en het uitvoeren van deugdelijke inspecties om die te handhaven.
Helemaal doorbakken
Het voorkomen van kruisbesmetting - waarbij ziekmakende bacteriën ook op ander vlees terechtkomen - is een belangrijke extra zorg. Naarmate vlees fijner gesneden of vermalen is, neemt de kans op besmetting sterk toe. Dat komt omdat bacteriën zich aan de buitenkant bevinden. Door hele vleesdelen te versnijden of te vermalen, verspreiden die zich echter. Bovendien kan 'vuil' vlees 'schoon' vlees besmetten indien vleesverwerkers onvoldoende hygiënisch werken.
Vanwege het snij- en hygiënerisico is het beter gehakt en gemalen vlees altijd helemaal doorbakken te eten.
Het rapport How safe is your beef? van Consumer Reports is al online te vinden.
Fotocredits: Gehakt in de pan, BobPetUK
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Arjan, de NVWA voert het beleid van SANCO uit en Dijksma dat van DG-AGRI. Maar Harry en Sharon zijn geheel vrij als het gaat om net als of te doen. Zoals doorvoer naar EU lidstaten als export te betitelen. Of Clint Eastwood te imiteren.
Zé, dat baseerde ik op mijn onderbuik.
Die vindt het niet in haak dat de VWA onder het ministerie van landbouw valt.
#26 Arjan, je schrijft 'Uiteindelijk dicteren de handelsbelangen de speelruimte van de VWA'
Waar baseer jij dit op ?
#21 @Dick B: natuurlijk mag je mij Simone noemen, Dick.
Ik zal kort ingaan op je vragen:
Van zo een database voor pathogenen die de FDA in de USA nu voorstelt vind ik nog niks. Het komt als idee net in de publiciteit, ik ken de details niet. Bovendien zijn dit onderwerpen die thuishoren in branche-organisaties en niet bij een afzonderlijk bedrijf.
Ik heb over ESBL op kip en de bijdrage aan humane besmetting niet met Prof. Mevius overlegt.
Op onze reguliere kip zitten evenveel resistente bacteriën als op die uit andere verkoopkanalen.
Met De Nieuwe Albert Heijn kip, gebruiken de pluimveehouders beduidend minder antibiotica (vastgesteld door de WUR).
Het effect daarvan op resistentie van bacterieflora op kip weten we niet.
Zoals bekend, schakelen we over op De Nieuwe Albert Heijn kip.
Wij gebruiken ook Afrikaans rundvlees voor 'draaiartikelen' (dat is jargon voor gehakt, tartaar, filet américain, etc). Dat vlees voldoet aan de wettelijke eisen, maar ook aan ons regime: controle en positive release.
Wij gebruiken geen vlees uit de USA in het gehakt.
Arjan, ik denk dat Paul daar zelf anders over denkt. Maar over die Middeleeuwen: sinds die uitzending is er heel wat gebeurt bij de NVWA. Soms gaan dingen opeens heel snel, als je ontdekt dat er problemen zijn. Sommige van die dingen gaan zelfs weer te snel (er zit nogal wat in het archief van Foodlog, ga maar eens graven).