Welvaartsziekten trekken een steeds zwaardere wissel op onze economie en levenskwaliteit. Zijn mensen voorbestemd om chronisch ziek te worden? Een groeiende groep artsen en wetenschappers zegt dat een mismatch tussen onze huidige leefstijl en de leefomstandigheden waarin wij evolueerden, de oorzaak is van de ‘westerse’ ziekten.

Het Nederlandse Ancestral Health Symposium
In 2014 kreeg bewegingswetenschapper Esther Nederhof, als onderzoeker werkzaam op de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, het idee om in navolging van het Amerikaanse Ancestral Health Symposium een Nederlandse editie te organiseren. Dankzij de inspanningen van een bevlogen groep vrijwilligers vond in 2015 het eerste Nederlandse Ancestral Health Symposium plaats. Tijdens het Symposium krijgen onderzoekers de mogelijkheid elkaar te ontmoeten, kennis en ervaringen uit te wisselen en om het evolutionair geneeskundige perspectief voor een breder publiek toegankelijk te maken. Op 22 oktober staat de tweede editie op de rol.

Ancestral Health Symposium 2016
Het thema van deze editie is 'Darm & Vuur'. Voor het thema 'Darm' is Italiaan Alessio Fasano keynote-spreker. Hij doet onderzoek naar hoe de voeding van kinderen het microbioom beïnvloedt, en dan in het bijzonder naar het effect van gluten. Wil Roebroeks is de keynote-spreker over het thema 'Vuur'. Hij onderzoekt sinds wanneer onze voorouders vuur zijn gaan gebruiken en wat de functie hiervan was.

'Food Dialogue'
Naast deze twee sprekers zullen diverse andere wetenschappers, artsen, diëtisten en bewegingsspecialisten uiteenlopende aspecten van de evolutiegeneeskunde belichten, door middel van lezingen en clinics. Een interessant onderdeel van het programma zal de 'Food Dialogue' zijn tussen Alessio Fasano en immunoloog Frits Koning. Fasano gelooft door gegevens uit zijn onderzoeken dat glutenovergevoeligheid een bestaande aandoening is. Koning daarentegen denkt dat het een modeverschijnsel is.
Voorafgaand aan het debat op het symposium publiceren beide hun uiteenzettingen op de website van Ancestral Health. Op de dag zelf zullen ze erover met elkaar in debat gaan over dit onderwerp.

Daarnaast vinden er diverse clinics plaats, zullen diverse auteurs hun boek signeren en zullen er verschillende commerciële stands aanwezig zijn. Na afloop van het symposium is er voldoende tijd en ruimte voor deskundigen, leken en sprekers om met elkaar te praten over alles wat er die dag gedaan en gezegd is. Kortom, het Nederlandse Ancestral Health Symposium is een must voor iedereen die ook maar enige belangstelling heeft voor het ‘waarom’ van ziekte en gezondheid.

Sprekers
- Allesio Fassano
- Will Roebroeks
- Geja Heinen
- Vincenzo Fogliano
- Elske Bos
- Josephine Joordens
- Peter Joosten

Clinics
- Mina van Brunschot & Lucienne van Leeuwen
- Moniek Westerman
- Vincent Barink & Ruth Langemijer
- Anatomisch Museum

Boekentafels
- Marijke Samsom
- Marinka Bil
- Yvonne Lemmers
- Henderina Mantel
- Richard de Leth
- Ria Penders

Stands
- Tasty Basic

Informatie
Adres: Albinusdreef 2, 2333 ZA, Leiden
Prijzen: €205, voor studenten €95.

Het volledige programma is hier te vinden. Inschrijven kan via de website van Ancestral Health. Foodloglezers krijgen korting, klik daarvoor op deze link.

Je kunt via de website een voorstel indienen als je een lezing of clinic wilt geven. Eén voorwaarde is wel dat de lezing of clinic passend moet zijn bij het thema ‘Darm & Vuur’.

Voor meer informatie zie de website en de Facebookpagina.
Dit artikel afdrukken