Het blad schrijft:

Cola uit de streek? Dat is een onzinnig idee. Streekproducten zijn producten met geschiedenis uit de desbetreffende streek. Worsten, kazen bepaalde desserts, koek en banket, van jaren geleden al. Cola is echter een op en top Amerikaans product. Maar ja, Fransen zijn trots op hun ganzelevers, kikkerbilletjes, jam van pruimen uit Agen, calvados, camembert en hun vele wijnen, likeuren, gedestilleerd en bronwatermarken. Tegelijk zijn ze gek op cola. En als we dan even moeten interpreteren: Fransen zijn tegelijkertijd min of meer anti-Amerikaans. Daarom willen ze een eigen antwoord op het imperialisme van de VS na de oorlog. Desnoods met een knipoog. Dus 'cola de notre pays', nee, sterker nog 'de notre région'.

Met 'cola de notre pays' bedoelen de Bataven van FoodPersonality waarschijnlijk 'cola français'. 'De notre pays' betekent in het Frans immers 'uit de streek' en is een synoniem van 'de notre région'. Passons - laten we het niet over Frans, maar over Cola hebben.

FoodPersonality ontdekt naast Auvergnat Cola uit de Auvergne (met de occitaanse slogan 'knal er maar 'ns op los, sodeju' - fai tot petar miladiu) en heel nest alternatieve Cola's die door de Fransen 'altercola's' worden genoemd. Het land telt Corsica Cola, Breizh Cola (uit Bretagne), Vendée Cola (uit de Vendée, in het Westen van het land aan de Atlantische kust), Elsass Cola (uit de Elzas, in het Oosten van het land), Fada Cola (uit Marseille in het Zuiden) en Chtilà en Ch'nord Cola uit het Noorden. De Bretonse was er het eerst.

Halverwege het artikel blijkt het product niet anti-Amerikaanse meer te zijn, maar 'van bij ons'. Het biedt identiteit en is weer eens wat anders. Je kunt er trots op zijn omdat het uit jouw gebied komt. Zoals het blad schrijft: het is cola van ons, voor ons.

Als Fransen er zo trots op zijn, moet Coca Cola zich zorgen maken. Streekcola is echt; je kunt er wat mee hebben. Coca Cola is straks alleen nog maar een bekend merk. Het heeft geen 'roots'. Streekcola wel. Die wordt ergens gemaakt.

Het is bijzonder vast te stellen dat een melkland als Nederland nog steeds geen ondernemers telt die hebben geconstateerd dat bijv. Friese of zelfs Weststellingwerfse melk wel eens een hit zou kunnen zijn omdat je die als Noorderling liever drinkt dan wat-kan-het-mij-bommen-want-het-is-toch-allemaal FrieslandCampina melk die uit Limburg, Zeeland en Utrecht tegelijk komt.

Dit artikel afdrukken