Dat nieuws maakt Savencia, tot begin dit jaar bekend als Bongrain, begin deze week bekend. Na Lactalis is Savencia de grootste zuivelverwerker van Frankrijk. Het bedrijf koopt melk in tegen de gunstigste inkoopprijs om daar merkartikelen van te maken die consumenten in de hele wereld graag kopen. De blauwe koemelkkaas Saint Agur is daar één van de vele bekende voorbeelden van.

De merkkazen van Savencia worden niet alleen van Franse melk gemaakt. Ze hebben bovendien niet alleen klanten in Frankrijk, maar in de gehele wereld.

Omwille van de in Frankrijk ontstane boerencrisis kan het bedrijf - zo stelt het - niet zijn calculaties en werkprocessen omgooien om uitsluitend voor Franse klanten zuivelproducten van uitsluitend duurdere Franse melk te maken.

Bevestiging door Le Foll
Op Le Parisien bevestigt de Franse minister van Landbouw Stéphane le Foll aan dat boeren inderdaad niet meer mogen verwachten. De verbetering van de melkprijs zal uitsluitend kunnen komen uit een iets hogere prijs voor basale huismerkproducten zoals melk, boter en basale yoghurt en kaas.

De boeren zijn sinds maandag op de hoogte van de waarde van de afspraken met de verwerkende sector en supermarkten. President François Hollande had hen beloofd 'afspraken' te hebben gemaakt met die partijen om hen uit de brand te helpen. Ze hebben sinds het duidelijk worden van de aard van die afspraken nog geen blijk gegeven van nieuwe wegblokkades of acties.

Onduidelijke verwachting van Brussel
Volgens boerenblad Boerderij groeit in Nederland de oproep om op 7 september mee te doen aan een grote protestbijeenkomst in Brussel. De Nederlandse Melkveehoudersvakbond roept zijn leden op tot demonstratie. LTO, de grootste Nederlandse boerenkoepel, aarzelt nog. Het is evenwel niet ondenkbaar dat het totale West-Europese ongenoegen in Brussel zal worden geuit. Ook Belgische en Britse boeren laten zich niet onbetuigd en tonen hun ongenoegen op straat en in winkels.

Wat de boerengemeenschap als geheel van Brussel verwacht om hun inkomsten te verbeteren blijft onduidelijk. Op dit moment houdt die voor de melkveehouderij het midden tussen verpoedering en opslag van overproductie enerzijds en de afbouw van productiecapaciteit en productieregulering anderzijds. De Belgische Boerenbond houdt het slechts bij een beroep op consumenten om supers en verwerkers te vragen hun producten duurder te maken om daar de boer beter van te laten betalen. De radicalere Belgische boerenorganisaties eisen echter regulering. De Nederlandse NMV deelt dat standpunt.

Fotocredits: Stéphane le Foll, BFMtv
Dit artikel afdrukken