Hoe doen ze dat? Door veel informatie te geven per basisingrediënt. Het nieuwste boek reist door de ingrediënten van Arabia*. Smakelijk en to-the-point vertellen Nadia en Merijn over zo'n ingrediënt. Ze leggen uit wat de verschillende toepassingen zijn en waarin die per keuken verschillen. Vervolgens geven ze een aantal recepten. De beschrijvingen en fotografie zijn zo verlokkelijk dat je zin krijgt om aan de slag te gaan.

Een voorbeeld: Granaatappelmelasse (p. 138): 'Granaatappelmelasse wordt verkocht in glazen flesjes bij Turkse en Midden-Oosterse winkels. De Turkse variant is veel zoeter en stroperiger en minder complex van smaak, de kleur is licht doorschijnend bruin. De variant uit het Midden-Oosten van bijvoorbeeld Chtoura is diepdonkerroodzwart van kleur en fris-zuur en complex van smaak. Als je eenmaal de echte hebt geproefd, dan wil je niks anders meer. De lekkerste is homemade granaatappelmelasse die je koopt in de landen zelf: wij hebben fris-zure granaatappelmelasse uit een nonnenklooster in Syrië in een Pepsi-flesje, en van een familie in de bergen van Libanon kregen we een jerrycan van hun eigen, ambachtelijke granaatappelmelasse, waar we zelfs de smaak van rozen in proeven. Verslaafd!'

Toch maar gewoon naar de winkel dan, maar de interesse is gewekt. Met de melasse waar je mee thuiskomt kun je meteen aan de slag in bijvoorbeeld dit gerecht: geroosterde bietjes met granaatappelmelasse, witte kaas en gekonfijte kardemom-sinaasappelschil.
Het blijkt supereenvoudig te maken en bestaat uit een verrukkelijke combinatie van smaken waar ik zelf nooit op zou komen. Dat is de allergrootste verdienste van het boek: het verlaagt de drempel naar Arabia.

Nadia en Merijn slagen er in het zo simpel op te schrijven dat je vingers jeuken om aan de slag te gaan, en zo mooi te presenteren dat het water je in de mond loopt. Bovendien bereiden ze je voor op het bezoek aan de Turkse of mediterrane winkel door hun heldere uitleg, zodat je weet waar je op moet letten. Achterin het boek geven ze een lijst met adressen waar je je boodschappen kunt doen. Ook verwijzen ze naar hun blog www.nadiaenmerijn.nl voor updates en aanvullingen van die lijst.

De sfeer die uit het boek spreekt is er een van gastvrijheid en gulheid. Die werd perfect weerspiegeld tijdens de presentatie van het boek, waar Nadia en Merijns vrienden en familie in feestelijke kleding samendromden rondom een werkelijk fantastische tafel vol gerechten uit het boek. Het was allemaal heerlijk, verrassend, er was (meer dan) genoeg, iedereen smulde en Nadia en Merijn straalden. En dat bedoelden ze ook. Arabia bij je thuis is een feestje!

*Arabia: 'Dat werelddeel is groot en omvat vele landen' schrijven Nadia en Merijn in hun voorwoord. 'Je vindt in dit boek echte Arabia-recepten en traditionele recepten uit Libanon, Irak, Spanje, Palestina, Marokko, Israël, Jemen, Tunesië, Syrië, Jordanië, Bahrein, Afghanistan, Turkije, Iran en Italië.'

Arabia bij je Thuis, door Nadia Zerouali & Merijn Tol, fotografie Sven Benjamins, illustraties/vormgeving Rosa Vitalie
Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen
ISBN 978-90-215-5220-0
Prijs 29,95
Bestel bij Bol.com

Fotocredits: uitsnede van de cover
Dit artikel afdrukken